A klímacsúcsra időzítve

iho   ·   2015.12.14. 16:15
abb98

A nemrég véget ért párizsi klímacsúcs – amelyen az ENSZ tagállamainak 95 százaléka, 187 ország képviselője vett részt, történelminek nevezett megállapodást írtak alá a klímaváltozás megelőzésében: az átlaghőmérsékelt emelkedésének két százalék alatt tartásához szükséges intézledéseket határoztak meg. Habár a közlekedés környezetbarát fejlesztését csak érintőlegesen tárgyalták, mindenképp eredménynek tekinthető a vasútipar három szövetségének közös nyilatkozata.

Az ABB a Genfben már üzemelő TOSA (optimális energiaellátású közlekedési rendszer) bemutatásával – meglepetésre – az egyetlen teljesen elektromos közlekedési megoldást képviselte a bemutatott közlekedési ágak közül a párizsi közlekedési vállalat (RATP) által szervezett bemutatón. Mindenképp sikernek nevezhető a RATP azon törekvése, hogy 2025-re teljes buszparkjának nyolcvan százalékát elektromos üzeműre kívánja lecserélni.

A Párizsban bemutatott TOSA-rendszerű autóbusz (forrás: ABB)

Az ABB TOSA-rendszerű buszának tetején kiépített töltőkarnak és a cég gyorstöltő rendszerének köszönhetően a jármű akkumulátorai az adott megállókban elhelyezett töltőállomásokon az utascsere ideje alatt, körülbelül tizenöt másodpercet igénybe véve feltölthetők, ezzel gyakorlatilag időveszteség nélküli üzemet hoznak létre. A párizsi bemutatón több cég is kifejezte érdeklődését a rendszer iránt, egyelőre megkötött szerződésről, szándéknyilatkozatról nem esett szó.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek