EADS: ismét nyereség, egészséges kereslet

iho/repülés   ·   2012.05.16. 18:09
cim4

Az Airbus anyavállalata 133 milliós első negyedévi nettó bevételt jelentett, szemben a tavalyi időszak 12 milliós nettó veszteségével. A cég teljes forgalma 16 százalékkal emelkedett – hangzik az EADS jelentése.

Az óriásvállalat elnöke, Louis Gallois úgy kommentálta az adatokat, hogy a piaci kereslet az utasszállító repülőgépek iránt „egészséges maradt”. Az EADS adózás előtti üzemi eredménye nem kevesebb, mint 59 százalékkal volt magasabb idén, mint a tavalyi első negyedévben.

Egy frissen átadott keskenytörzsű A320-as a Jetstarnak <br>(fotók: Airbus)

Az első három hónapban 131 gépet szállított le a gyártó a megrendelőknek, és közben 90 gépre kapott fix megrendelést. Az elmúlt negyedév történetéhez tartozott az ötezredik Airbus átadása, a keskenytörzsű 320-as gépcsalád havi gyártását 38-ról negyvenre emelte a cég.

A legnagyobb gyártmányból, egyben a világ legnagyobb utassszállító repülőgépéből 2012-ben eddig négyet sikerült átadni a légitársaságoknak, egész évben 30 példány elkészültére számítanak. Jelenleg hét légitársaság 71 A380-ast üzemeltet, hamarosan belép az óriásgép használói közé a Malaysia Airlines.

A Malaysia új óriásgépe

Ami az idei teljes évi adatokat illeti, Gallois szerint az Airbus 2012-ben körülbelül 570 utasszállítót ad át a légitársaságoknak, és ennél is több gép megrendelésére számít. A 2012-es forgalomnövekedést 6 százalék fölöttire prognosztizálja az európai repülőgépgyártó.

Kapcsolódó hírek