Egész évben verseny! Indul a Magyar Vitorlázórepülő Kupa

Ugrósdy Márton   ·   2015.04.01. 16:15
cim

Április elseje a Magyar Vitorlázórepülő Kupa újabb szezonjának rajtja is. Idén is nagy versenyre és sok távrepülőre számíthatunk.

Mi az az MVK? Amint azt korábban is megírtuk, egy egész éves verseny, amelybe bármelyik vitorlázórepülő pilóta benevezhet, akinek van szakszolgálati engedélye. A vetélkedés április 1-jétől szeptember 30-áig tart, és akár egy felszállással is be lehet nevezni, a lényeg az, hogy a versenyző egy értelmezhető távot teljesítsen Magyarország területéről kiindulva. A különböző repülőgépek teljesítményét ráadásul handicappel számolják, így az öregebb, de már bevált gépekkel is szép sikereket lehet elérni.

A tavalyi nyár eléggé esősre sikerült, de az MVK-ban így is nagy volt a verseny. Az igazi nagymenők között éles verseny alakult ki, amelynek a végén – immár szokás szerint – az Alföldi Repülőklub tagjai végeztek az élen. Bagolyt, Bartolf Richárdot és Verebélyi Zoltánt a Dunaferres Siket Zsolt tudta megközelíteni. Idén hasonló erőviszonyokra számíthatunk, bár a sok verseny (EB, vizes és Fai Klub nemzeti bajnokság, több területi verseny) változtathat egy kicsit a végső értékelésen.

(fotók: Opitz Nándor Repülőklub)

Egyértelmű siker volt a friss ezüstkoszorúsok versenye, ahol azokat értékelik, akik öt éven belül szerezték meg a szakszolgálati engedélyüket, illetve az ezüstkoszorújukat. Erre azért volt szükség, mert az ifjúsági kategória kezdett kiüresedni. A vitorlázórepülő közösségére az egész világon jellemző, hogy egyre idősebben kerülnek kapcsolatba az érdeklődők a motor nélküli repüléssel. Míg régebben az ingyenes (vagy közel ingyenes) repülési lehetőség miatt 15 éves, csillogó szemű fiatalok tömegei álltak sorban a repülőtereken, addig ma már némi pénzre is szüksége van annak, aki vitorlázórepülő szeretne lenni. Még mindig sokkal kevesebbe kerül így szárnyalni, mint motorossal, de a költségeket viselni kell. Ezért egyre inkább jellemző, hogy már kialakult egzisztenciával rendelkező kezdők jönnek ki, akik nyilván az életkorukban is előrébb tartanak már. Őket akarja megszólítani az (örök)ifjú ezüstkoszorúsok versenye, a tavalyi év tapasztalatai alapján nagy sikerrel.

Az MVK iránti érdeklődést az is jól mutatja, hogy bár a szezon még el sem kezdődött, máris majd negyven nevezés érkezett a pilótáktól. A szabályok változatlanok, a nevezési díjat pedig az első repülést követő hetedik napig kell befizetni az MVSZ központi számlaszámára.

Aki nevez, annak az utalás bizonylatát el kell juttatnia Daróczy Jánosnak, akinek önfeláldozó munkája teszi lehetővé az egész éves versengést. A repülési ambícióknak nagyon jót tesz, hogy a legtöbb aznapi repülés már estére felkerül az online rendszerbe, így bárki, aki a levegőben volt megnézheti, ugyanabból az időjárásból mit hoztak ki a többiek. Ez rendkívüli motivációs erővel bír, hiszen aki igazán komolyan veszi a vetélkedést, az akár napról-napra követheti, hogy áll a vetélytársaihoz képest.

Az MVK online értékelő és nyilvántartó rendszere Szentgyörgyi György, Szentgyuri munkáját dicséri.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek