Egész pályás felújítás: teljes lezárás mellett születik újjá a 130 éves kiskörei Tisza-híd

iho/vasút   ·   2018.06.15. 20:10
00kicsi

A közúti és vasúti átkelő felújítása június 16-án, szombaton indul, a vasúti és autóbusz-közlekedés egész pályás korlátozása mellett. Az új autóbusz menetrendek a vágányzárral egy időben, már a felújítás első napján életbe lépnek, a személyautó-forgalmat pedig június 20-ától korlátozzák. A tervek szerint öt hónapon át, egészen novemberig tartanak majd a munkák.

A kiskörei Tisza-hídon áthaladó 102-es vasútvonal nélkülözhetetlen a térségben élők, különösen az abádszalóki és kiskörei lakosoknak. A híd teljes körű felújítása időszerűvé vált, a beruházáshoz szükséges források és a sikeres közbeszerzési eljárást követően elindulhatnak a műtárgyon a kivitelezési munkák. A korszerűsítés kiterjed egyebek között a szerkezeti elemek cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítására, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására. A beavatkozás eredményeként megszűnik a vasúti forgalomban bevezetett húsz kilométer per órás sebességkorlátozás, a megengedett sebesség a duplájára, negyven kilométer per órára változik. A munkálatokat csak teljes hídlezárás mellett tudja elvégezni a kivitelező, ezért a közúti és vasúti forgalomban is jelentős változások lesznek a rekonstrukció idején.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mészáros János)

Mire számíthatnak az autósok?

A híd Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalán is útzár lesz. A Heves és Pusztataskony között autózók terelőúton, a 3213–33–3216 számú utakon keresztül közlekedhetnek majd és a Kisköre, Tiszanána, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók érintésével juthatnak át Pusztataskonyra. A közlekedők a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon keresztül tájékozódhatnak az ajánlott kerülőútvonalról és az ahhoz kapcsolódó forgalmi helyzetről.

Vonatpótlás a vágányzár miatt

Kisköre és Abádszalók, illetve Kisköre és Kisújszállás között vonatpótló autóbuszok közlekednek, amelyek az erőmű hídja felé kerülnek. Mivel az útvonalon 3,5 tonnás súlykorlátozással lehet közlekedni, ezért – két járat kivételével – alacsony össztömegű, midibuszok helyettesítik a vonatokat. A vonatpótló autóbuszok Kisköre-Tiszahíd megállóhelyet nem érintik. A Kisköre ideiglenes autóbusz-megállóhelyről 6 óra 10 perckor Kisújszállás felé induló vonatpótlóról Abádszalókon kell átszállni másik autóbuszra, amely Előhát megállóhelyet nem érinti. A korlátozás miatt a Kunhegyes ideiglenes autóbusz megállóhelyről 5 óra 28 perckor Kisköre felé induló autóbusz esetében az Abádszalókról továbbutazóknak ugyancsak másik buszra kell átszállniuk. A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. arra kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport honlapján érhető el. Az utasok ezen kívül a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak a +36-1-3-49-49-49-es telefonszámon, Telekom-hálózatból hívhatják a +36-30-499-4999-es, Telenor-hálózatból a +36-20-499-4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36-70-499-4999-es számot.

A buszok is másfelé, máshogy járnak

A Volánbusz Zrt. a felújítási munkák végzésének idejére módosította a Budapest és Tisza-tavi térség között közlekedő országos járatainak menetrendjét az alábbiak szerint:

  • A Budapest–Gyöngyös–Heves–Poroszló–Tiszafüred autóbuszvonal járatai Gyöngyös és Tiszafüred között terelve (M3 autópálya–33-as főút), Abádszalókig meghosszabbított útvonalon közlekednek. A Budapest és Gyöngyös közötti szakaszon a menetrend nem változik.
  • A Budapest–Gyöngyös–Heves–Abádszalók–Tiszafüred autóbuszvonal járatai Kisköre és Tiszafüred között, szintén terelt útvonalon (Tiszanána–Sarud–Újlőrincfalva–Poroszló érintésével) közlekednek. Kiskörén megállnak az Erőmű elnevezésű megállóhelyen, ahol csatlakozás biztosított a Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótlóbuszokra. Budapest és Kisköre között a járatok változatlan menetrend szerint közlekednek.
  • A Budapest–Jászberény–Heves–Abádszalók–Tiszafüred autóbuszvonalon közlekedő, 7:45-kor Budapestről, valamint 14:15-kor Tiszafüredről induló autóbuszok Kisköre és Tiszafüred között terelt útvonalon (Tiszanána–Sarud–Újlőrincfalva–Poroszló érintésével) járnak. Az autóbuszvonal többi járata nem közlekedik Kisköre és Tiszafüred között. Az autóbuszok Kiskörén megállnak az Erőmű elnevezésű megállóhelyen, ahol csatlakozás biztosított a Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótlóbuszokra. A járatok menetrendje Budapest és Kisköre között változatlan marad.
  • Kisköre, Erőmű és Abádszalók, Autóbusz-állomás megállóhelyek között pótlóbuszok közlekednek, csatlakozást biztosítva az ideiglenes menetrend szerint közlekedő országos járatokhoz.
Így kell buszjegyet venni

A menetrend szerinti autóbuszjáratok díjszabására az érvényben lévő előírások érvényesek. A hídon átközlekedő utasoknál a menetjegyek vásárlása során az útvonal módosítások és átszállások miatt előfordulhat, hogy több menetjegy váltása szükséges, ami bizonyos esetekben díjnövekedést eredményezhet. A Kisköre és Abádszalók között közlekedő pótló autóbuszok egységesen a tíz kilométeres díjövezetnek megfelelő árú menetjeggyel vehetők igénybe. Ugyanakkor a bérletjegyek továbbra is változatlan viszonylaton és díjtétellel vásárolhatók meg és használhatók fel utazásra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek