Égi csata a férőhelyekért

iho/repülés   ·   2021.08.19. 12:40
03_ari_china_united

Tovább élesedik az Amerikai Egyesült Államok és Kína szembenállása. Igaz, a két ország közötti légijáratok férőhelyeinek korlátozása csak egy mellékhadszíntér...

Az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy augusztus 23-ától négy héten keresztül, szeptember 19-éig negyven százalékkal csökkenti a kínai légitársaságok utaskapacitását a két ország közötti útvonalakon. Ez az Air China, a China Eastern Airlines, a China Southern Airlines és a Xiamen Airlines légitársaságokat érinti.

Az amerikai lépés alapja Peking hasonlómértékű korlátozása, amit a United Airlines kapott augusztus hatodikán – hivatalosan azért, mert egy július 21-i San Francisco–Sanghaj járaton öt koronavírusos utast találtak a kínai hatóságok. A United választhatott: vagy két hét teljes kitiltás, vagy négy hét negyven százaléknyi lefaragás. Az amerikai társaság ez utóbbi mellett döntött.

A válaszként érkezett amerikai csökkentés érzékenyen érinti a kínai légitársaságokat, hiszen pont abban az időszakban kénytelenek járatokat törölni, amikor az Egyesült Államokban tanuló kínai diákok visszarepülnének az Államokba, hogy megkezdjék egyetemi félévüket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek