Egy bagaméri Érsemjénben

iho/közút   ·   2011.10.19. 08:22

Bagamér Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, a 48-as főúttól nem messze, a megyeszékhely Debrecentől 34 kilométerre, a román határ mellett, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet közelében található. A határ túloldalán fekvő, túlnyomórészt ugyancsak magyarok lakta Érsemjén (Simian) elsősorban arról ismeretes, hogy itt született költőnk és műfordítónk, Kazinczy Ferenc (1759. október 27.) A két települést Trianon előtt egy négy kilométeres földút kötötte össze, de az új határ 1920-ban elvágta őket egymástól.

Több mint kilenc évtizeddel a történtek után azonban ismét lerövidül az út a községek között: a beruházás uniós segítséggel valósulhat meg, de a közlekedés csak Románia schengeni csatlakozása után indulna meg az újjáépülő szakaszon, amelynek romániai, az országhatárig tartó részét már alapozzák. Bagamérban egyelőre a közbeszerzés és az út régészeti ellenőrzése zajlik. A határon átnyúló pályázat 2012 májusában lezárul, addigra kell elkészülnie az Érsemjén és Bagamér közötti összekötő kapocsnak. Románia schengeni csatlakozásáig egy sorompóval zárják majd le az utat.

Mint ismeretes, Németország, Franciaország, Svédország, Finnország és Dánia ellenérzései dacára Románia és Bulgária schengeni övezethez történő csatlakozását támogató határozatot fogadott el az Európai Parlament múlt heti, brüsszeli plenáris ülésén. A csatlakozás pontos időpontjáról azonban nem esett szó a fórumon.

Kapcsolódó hírek