Egy év múlva Marosvásárhelyről is indul autópálya

iho   ·   2015.03.18. 10:26

Aláírták a szerződést a Marosvásárhely–Aranyosgyéres autópálya első szakaszának, a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti rész valamint az összekötőút megépítésére.

– A román Országút és Autópálya Társaság tájékoztatása szerint eddig az öt szakasz közül négyre írták alá a szerződést: a Marosvásárhely–Nyárádtő, a Nyárádtő–Marosugra, a Marosugra–Radnót, illetve a Maroskece és Aranyosgyéres közötti részre – mondta Ciprian Dobre Maros megyei tanácselnök. Az eddig aláírt szerződések alapján a Marosugra és Radnót, illetve a Maroskece és Aranyosgyéres szakasz tervezési időtartama négy hónap, míg a kivitelezésre tizenkét hónap áll rendelkezésre. A Marosvásárhely–Nyárádtő, illetve az összekötőút, valamint a Nyárádtő és Marosugra közötti szakasz tervezési és kivitelezési időtartama egy év lesz.

Az A3-as autópályának két, egymástól független szakasza van. A Bukarest–Brassó és a Brassó–Kolozsvár–Bors szakasz, ez utóbbi Észak-Erdélyi Autópáyaként vált ismertté. 2009 decemberében adták át a forgalomnak az első 42 kilométeres szakaszt Torda és Kolozsvár között, majd 2010 novemberére újabb tíz kilométert sikerült megépíteni. 2012 nyarán átadtak egy 55 kilométeres szakaszt Bukarest-Ploiesti is. 2013-ban azonban a román állam felbontotta a szerződést az amerikai Bechtel céggel, így az észak-erdélyi autópálya építése leállt, a Bukarest–Brassó közötti szakaszból pedig 19 kilométernyi készült el. Az újabb szakaszokat a román állami közúttársaság építi jelentős magán és Európai Uniós forrásból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek