Egy forintos, jelképes összegért adja bérbe a GYSEV a harkai állomásépületet

iho/vasút   ·   2020.04.25. 18:00
harka_allomasepulet0

A Soprontól hat kilométerre található harkai vasútállomáson a személyforgalom 2012 decembere óta szünetel, azóta az állomásépület sem funkcionál. A GYSEV Zrt., mint az ingatlan vagyonműködtetője úgy döntött: meghirdeti a Sopron külterületi ingatlanból a 307 négyzetméteres állomásépület, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó, 1000 négyzetméteres földterület bérbeadását 1, azaz egy forint havi bérleti díjért. Az ingatlan helyrajzi száma 0424/2, hivatalos elnevezése „kivett közforgalmú vasút és torony, rét és szántó”, a teljes területe több mint 86 ezer négyzetméter.

Innen kell indulni... (fotó: GYSEV)

A jelképes bérleti díjért cserébe a bérlőnek a szerződés alapján vállalnia kell, hogy a jelenleg veszélyes műszaki állapotban lévő épületet megfelelő állapotba hozza, majd ezt követően a bérleti időszak alatt folyamatosan karbantartja.

A harkai vasútállomás épületét a GYSEV tervei szerint 15 évre lehet bérbe venni, ez idő alatt a szerződő felek nem jogosultak a bérleti szerződés egyoldalú felmondására. Az ingatlan az épülő M85-ös gyorsforgalmú út közelében, a kópházi határátkelő szomszédságában helyezkedik el, megközelítése a Harkát Kópházával összekötő közútról lehetséges. Bérbevételi szándék esetén a vasúttársaság az épület műszaki dokumentációját rendelkezésre bocsátja és a hasznosításhoz szükséges további adatokról, előírásokról tájékoztatást ad. Az országos településrendezési és építési követelmény rendelkezése alapján a közlekedési területen fekvő épületnek a közlekedést kiszolgáló, kereskedelmi, szolgáltató, és szállás jellegű hasznosítása is lehetséges.

Az épület 1861-ben készült, majd 1910-ben bővítették a második emeleti épületrésszel. A 307 négyzetméteres ingatlan csak részben rendelkezik közművekkel. Ivóvíz a szomszédos ingatlanokon keresztül húzódó vezetéken biztosított, ennek állapota azonban elavult. Villamosenergia ellátása szintén meg van oldva, azonban a tervezett funkció függvényében bővítése szükséges lehet. Az ingatlan nem rendelkezik csatornával és gáz csatlakozással, a padlásfödém a beázások miatt beszakadt.

A különleges bérleti lehetőségről bővebb információk a vasúttársaság weboldalán találhatók.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek