Egy hónapra lezárják az Irányi utcát

iho   ·   2013.07.12. 08:00

A Március 15. tér átépítésének újabb fontos üteme indul 2013. július 12-étől, péntektől:  megkezdődik az Irányi utca átépítése. Az utcában a parkolósávokon felül az útpálya is megújul, amelyen a jövőben egy forgalmi sávon haladhat majd a közúti forgalom. Az Irányi utca szakaszos lezárása várhatóan 1 hónapig tart – közli a BKK.

Az Irányi utca lezárására szakaszosan kerül sor annak érdekében, hogy az Erzsébet híd a Belgrád rakpart felől folyamatosan elérhető legyen. 2013. július 12-étől, péntektől várhatóan egy hónapra az Irányi utca első, Belgrád rakpart és Váci utca közötti szakaszát zárják le.

Ettől az időponttól a Március 15. tér déli, Duna utca vonalába eső útpályája kétirányú lesz, a Váci utca Duna utca és Irányi utca közötti szakaszát pedig ideiglenesen újra megnyitják a gépjárműforgalom részére, és az Irányi utca felé egyirányú lesz.

Az Irányi utca Váci utcától keletre eső szakasza a Jane Haining rakpart és az Apáczai Csere János utca felől a Belgrád rakpart – Március 15. tér (Duna utca) – Váci utca útvonalon lesz elérhető, míg az Erzsébet hídról a Váci utcán keresztül.

Az Irányi utca lezárt szakasza miatt a Molnár utcából nem lehet majd az Irányi utcába behajtani, a Molnár utca Irányi utca és Sörház utca közötti szakasza a Sörház utca felől zsákutca lesz. Így a Fővám tér felől az Erzsébet híd nem érhető el, a területet csak a Belgrád rakparton és a Fővám téren keresztül lehet elhagyni.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata 2006-ban döntött arról, hogy a mára már elavult, a gyalogosok, a közösségi közlekedést használók és az autósok számára is sok kényelmetlenséget okozó, nem akadálymentesített útfelületek és aluljárók helyett a Fővárosi Önkormányzattal közösen, egy valóban európai színvonalú, élhetőbb belvárost alakít ki a közterületek újrastrukturálásával, ennek jegyében valósult meg a Kálvin tér és Szabadság tér közötti belvárosi új Főutca fejlesztése is.

A projekt első szakasza már lezárult, amelyet 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a BKK szakmai irányítása mellett a Károly körút és a Március 15. tér északi felének átépítése követett. A Budapest Szíve Program következő szakaszában, 2012 novemberétől a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével és szakmai támogatásával a Belváros-Lipótváros Önkormányzata folytatja a Főutca kiépítését valamint a kapcsolódó rekonstrukciós munkálatokat: a Ferenciek tere és a Március 15. tér valamint környezetük új arculatot kapnak, és válnak nem csupán esztétikus, de kényelmes, vonzó közterületekké. A projekt részletei erre a linkre kattintva megismerhetőek – zárja közleményét a BKK.

Kapcsolódó hírek