Egy légtéregyezmény, ami már nem aktuális

iho/repülés   ·   2011.11.24. 14:08
_MG_1326

Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia közös döntéssel megszünteti a korábbi úgynevezett CEATS egyezményt, vagyis a Közép-Európai Légiforgalmi Szolgálatok megállapodását, illetve azt a különmegállapodást, amely a CEATS egyezmény alkalmazására vonatkozik.

A felmondás azért szükséges, mert közben az érintett országok a Közép-európai Funkcionális Légtérblokk megteremtésén munkálkodnak, az Egységes Európai Égbolt szisztémája részeként.

A felmondást kimondó törvény a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mint arról az iho/repülés korábban beszámolt, az Egységes Európai Égbolt, amelyet az Európai Unió kezdeményezett, a nemzetközi légi forgalmi irányítási ágazat rendkívül fontos projektje, amelynek révén sikerülhet zökkenőmentes forgalmat garantálni az Eurocontrol-országok légterében. Magyarország aktív szereplője az integrációs folyamatoknak, a Közép-európai Funkcionális Légtérblokk (Functional Airpsace Block Central Europe, FABCE) létrehozásában a HungaroControl is kezdeményező szerepet vállalt.

Szepessy Kornél, a HungaroControl igazgatója az iho/repülésnek adott interjújában jelezte: miután Szlovéniában az érintett országok aláírták a FABCE megalakításáról szóló államközi egyezményt, és sikerült megkötni a szolgáltatókkal is az együttműködési megállapodást, ennek alapján alakul majd ki, hogy milyen légtérszervezési, irányítási funkciókat szeretnének a részt vevő országok közösen, FAB-szinten együtt végezni.

Kapcsolódó hírek