Közösségi terekké alakulnak parkolók a Nagykörúton

MTI   ·   2012.09.21. 17:12

Számos civil szervezet, egyesülés és városlakó csatlakozott a budapesti Park(ing) Dayhez, hogy egy napon keresztül mindenki bemutassa saját ötleteit egy-egy parkolóhely újragondolásához – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a városi közterületből egyre nagyobb darabot kihasító gépjárművek okozta problémákra, és kritikai párbeszédre ösztönözzön a fennálló városi élettér és életmód minőségi átalakulásáról és alakításáról. Budapesten szeptember 22-én, szombaton rendezik meg az eseményt a Nagykörút Oktogon és Nyugati tér közötti szakaszán.

A Park(ing) Day ötlete a Rebar Art & Design Studiótól származik, amelynek csapata 2005-ben San Franciscóban egyetlen parkolóhelyet – a parkolási díj megfizetése mellett  – gyeppel, paddal és fával parkosította. Két órán keresztül az ideiglenes miniparkot bárki igénybe vehette, a parkolóóra lejártával pedig feltakarítottak és az eredeti állapot szerint hagyták ott a parkolóhelyet. Az azóta nemzetközi civil mozgalommá alakult kezdeményezés nyomán a világ egyre több városában megrendezik a Park(ing) Dayt minden év szeptemberében. Bár a kezdeményezés hivatalos napja szeptember harmadik péntekje, Budapesten ebben az évben az esemény időpontját az autómentes naphoz kapcsolódva szeptember 22-re, szombatra hirdette meg a budapesti Park(ing) Dayt szervező Karc Kör.

Kapcsolódó hírek