Egy újabb megszépült állomásépület a 100-ason

iho/vasút   ·   2017.09.18. 13:45
karcag_felujitva0

„Innen indultunk”, avagy Karcag, 2009-ben (fotó: wikipedia/Aspectomat)

A Nagykunság fővárosaként is ismert település vasútállomása mostantól esztétikus, korszerű környezetben várja az utasokat. A MÁV Zrt. saját forrásából megvalósuló, 310 millió forint értékű beruházásának eredményeként – a vasúti felvételi és kiszolgáló épületek energiahatékonysági és szerkezeti felújítása mellett – a környezet is megszépült.

Most meg, felújítva már ilyen (fotók: MÁV)

A beruházás során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, a technikai helyiségek és az utasinformációs rendszer. Az utasok által használt mosdó korábban különálló épületben volt, a felújítást követően a váróteremből közvetlenül és akadálymentesen megközelíthetővé vált. Az épületek elavult fűtési rendszere korszerű, energiahatékonysági szempontból a mai kor követelményeinek megfelelő átalakítása szintén a beruházás részeként valósult meg. Az állomásépületek teljes körű vízszigetelési, tetőszerkezeti és épületgépészeti korszerűsítése mellett a felújítás kiterjedt a közvetlen környezetre is. A kivitelezés során az állomás mellett parkot és buszfordulót alakítottak ki, és bővült a kerékpártároló kapacitás is.

A város felől

Nincs még vége

A MÁV saját forrásból további állomásfejlesztéseket tervez a térségben. A közeljövőben a kisújszállási, majd a püspökladányi állomásépületek felújítása kezdődik, amelyek befejezése 2018–2019-re várható.

A karcagi felvételi épületet utoljára 1988-ban újították fel. A felvételi és kiszolgáló épületek – leromlott, az elvárható komfortérzetet nem biztosító állapotuk miatt – teljes korszerűsítésre szorultak. A karcagi állomásépületek és környezetük rehabilitációja, ezen belül a műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkák a vasúti szolgáltatások modern technikai és üzletpolitikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően zajlottak. A helyreállítás terveit a MÁV Zrt. Műszaki Tervezési Főosztályának tervezői készítették. Nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként a PRÍM ÉPÍTŐ Építőipari Kft. szerződött a munkálatok elvégzésére. A kivitelezés a felújítási munkákra kiírt közbeszerzési eljárás lezárását követően, 2016 augusztusában kezdődött.

A felújítás keretében az épület utólagos vízszigetelését is el kellett végezni. A felújítás előtt még vizesedő pincében elhelyezett régi kazánok helyett az épület padlásterében létrehozott gépészeti térbe telepített, energiahatékony kondenzációs kazán és melegvíztároló biztosítja az épületek fűtését és használatimelegvíz-ellátását. Teljes egészében megújult az épület villamos hálózata és bővültek a hangosbemondó, tűzjelző és vagyonvédelmi rendszerek is. Az épület mellett oltóvíztározó létesült.

Bent, 1. rész, a felújított jegypénztár

A vasúti műemlék jellegű típusépület homlokzati stílusjegyeinek megőrzése érdekében a homlokzati nyílászárók és felületképzések az eredeti tervek jegyében készültek. A homlokzatfelújításon kívül a tetőszerkezet javítása és héjazatának cseréje is megtörtént. A felújításnak köszönhetően az épületet esztétikus kültéri lámpatestek világítják meg.

Bent, 2. rész, a felújított váróterem

Az utasok által használt mosdó a kiszolgáló épületből a felvételi épületbe került, a kor elvárásainak megfelelő kivitelben, mozgáskorlátozott mellékhelyiséggel, vandálbiztos szerelvények elhelyezésével. A kiszolgáló épületből bérelhető üzlethelyiséget alakítottak ki. Az épület emeletén az üzemi területek irodáit, szociális helyiségeit és a szolgálati lakásokat is felújították. Az épületek két végén elhelyezkedő területek is megszépültek. Az utasok, a vonatra várakozók a kialakított parkokat is használhatják. Az épület elől induló buszok számára buszforduló épült, és jelentősen bővült a kerékpártárolók száma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek