Egyelőre nem épülhet meg a debreceni intermodális csomópont

iho/vasút   ·   2018.01.26. 13:45
debrecen_intermodalis_atepites_kislid

A hajdúsági megyeszékhely vezetése még évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy a Nagyállomásnál intermodális csomópontot hoznak létre, vagyis egy épületkomplexumba helyezik a nagyvasúti pályaudvart, az az előtt a belváros felé elterülő, Petőfi téri villamos-végállomást, továbbá a néhány száz méterrel arrébb található helyközi-távolsági buszpályaudvart. A Nagyállomás környezetében így negyvenkétezer négyzetméternyi területű, többszintes intermodális csomópont jönne létre. Az átalakítás az állomásépület jelenlegi keleti szárnyának lebontásával számol, de épül két új irodaszárny, ahol összesen 8700 négyzetméteren a regionális és helyi közlekedési cégek központja, és a forgalomirányítás kaphatna helyet. A projekt a Nagyállomás előterében futó 4-es főutat is érinti: a tervek szerint a talajszint alá bújtatnák azt.

Miután a közbeszerzés érvénytelen lett, 2018-ban sem valószínű, hogy hozzákezdhetnek a debreceni intermodális csomópont megépítéséhez (forrás: MTI/dehir.hu)

A győztes tervet már 2013-ban kiválasztották, a beruházás költségeit akkor tizenhétmilliárd forintra taksálták. A megvalósításhoz 2016 végén jelent meg a nyílt tenderkiírás, a becsült költségek viszont feljebb kúsztak az addig eltelt három év során, már huszonegymilliárddal számoltak. Habár az IKOP-pénzekből finanszírozni tervezett közbeszerzésre a Strabag-vezette Új Főnix Konzorcium, az SDDM Konzorcium és a Swietelsky is jelentkezett, a napokban kiderült: a tendert érvénytelenítették. Nem lennénk meglepődve, ha a döntés mögött az építőipar az elmúlt néhány év során jelentősen megemelkedő árai állnának – ennek esett áldozatául számos kisebb beruházás, például a 17-es vonal alsó, Zalaszentiván–Nagykanizsa szakaszának tervezett villamosítási projektje is. Az épületkomplexum építésének megkezdése így már bizonyosan jó néhány hónapot, rosszabb esetben akár éveket is csúszhat – az éven már nem várható érdemi munka –, és azt is szinte biztosra lehet venni, hogy a tervezett műszaki tartalmat is meg fogják nyirbálni.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek