Egyessel ingyen!

iho/vasút   ·   2017.07.22. 08:45
einser_kislid

Bajorországban minden iskolás, aki a bizonyítványában legalább egy egyest (ez ott a legjobb jegy) fel tud mutatni, július 31-éig ingyen utazhat a tartomány területén.

A bajorországi tanárszakszervezet vezetője kritizálja az intézkedést, amely a vasút szerint már húsz éves múltra tekint vissza. Elke Hahn szerint nem szül jó vért, ha egyes tanulókat kiemelkedően jutalmaznak, hiszen azok, akiknek esetleg nincsenek jó jegyeik, úgy érezhetik, vesztes csapatban játszanak, akkor is, ha az iskolában nagyon igyekeznek megfelelni.

Jó tanulóknak szabad a pálya! (forrás: bahn.de)

Véleménye szerint sokkal megfelelőbb gondoskodás lenne, ha minden tanuló a vakáció kezdetekor ingyenes utazásra válna jogosulttá. Ez növelné a szolidaritást. Az utazási kedvezményt érdemjegyekhez kötni azért is hiba, mert azok amúgy is alkalmatlanok arra, hogy azokon keresztül valakinek a teljesítménye, sőt, a személyisége megítélhető legyen. Különösen élessé teszi a helyzetet, hogy a jogosultság egy érdemjegy-különbségen áll vagy bukik.

A Deutsche Bahn viszont igyekszik megvédeni a kezdeményezést. Szerintük természetes, hogy a jó teljesítményt jutalmazni kell, ez mindenképpen pozitív visszacsatolásokat hoz létre a tanulókban. Hangsúlyozandó, hogy a kedvezményezettség Bajorország határain belül érvényes, azt a többi tartományra még nem sikerült kiterjeszteni.

Sokat nem kockáztat a DB az ingyenutazással. Bizonyítványtól függetlenül minden, tizenötödik életévét be nem töltött gyermek – legalább egy felnőtt hozzátartozó társaságában – ingyen utazhat a DB hálózatán. Aki viszont azt gondolná, hogy ennek hatására a vonatokat jelentős kedvezménnyel utazgató családok töltik meg, az sajnos téved. Utazgató családok a nagy szabadságolási időszakban – a helyi tradícióknak megfelelően – az autópályákon, a dugókban álló autókban találhatók meg leginkább. Augusztus közepétől pedig már ott sem – akkor megint elkezdődik a tanítási időszak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek