Másfél milliárd Budapest közlekedésének

MTI   ·   2012.11.28. 15:48

Egymilliárd forintból valósulhatnak meg a közlekedésfejlesztési beruházások Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert a támogatási szerződés aláírására.

A 19 igen, illetve ellenszavazat nélkül 12 tartózkodással elfogadott előterjesztés szerint a már korábban jóváhagyott hárommilliárd forint mellett további 450 milliót költhet a főváros a Széll Kálmán tér felújítására, mivel a már meglévő forrás csak a központi elemek kivitelezésére lenne elegendő. A 450 milliós forrásból egyebek mellett a Várfok utca rézsűjébe liftet és mozgólépcsőt is építenének, a Széna téren pedig a Volánbusz végállomás szerepét csökkentik, javítják a kerékpáros kapcsolatot, akadálymentesítik a gyalogosfelületeket és forgalomcsillapításra is számítani lehet.

A keretből megkezdik a 2-es villamosvonal felújításának előkészítését is, az ezzel kapcsolatos munka jövő év elején kezdődik és 250 millió forintból gazdálkodhatnak. Az előkészítés során a felújítandó, átépítendő elemek megvalósíthatósági tanulmányait, engedélyezési terveit készítik el. A tervek szerint megnövelik a végállomások peronjainak hosszát és átépítik vágányhálózatukat is, akadálymentesítik a megállókat, a Balassi Bálint utcában felújítják a pályát, átépítik a lánchídi aluljárót.

Szintén januártól kezdődhet meg 210 millió forintos költséggel a békásmegyeri HÉV-állomás melletti P+R (park+ride) parkoló fejlesztése. A projektben a 11-es út keleti oldalán 7500 négyzetméteren alakítanának ki 250 autónak helyet adó parkolót, az Ország úti parkolót pedig 40 hellyel bővítenék. A jelenlegi tervek szerint a munkálatokkal 2014 tavaszára végeznek.

Az utastájékoztatás fejlesztésére a főváros 90 millió forintot költ majd az előterjesztés szerint. Ennek része az egységes utastájékoztatás kialakítása, valamint az aluljárók tájékoztatóinak fejlesztése is. Utóbbi terv szerint 500 táblát cserélnének le, jelenleg a rendszer felülvizsgálata, illetve az Ecseri úton egy kísérleti projekt zajlik. A járműveken is fejlesztenék az utastájékoztatási eszközöket, járműtípusonként egységes helyre tennék és új arculatot is bevezetnének.

További ötszázmillió forintot költhet Budapest az egy és két számjegyű főközlekedési utak karbantartására. A 20 igen vokssal, ellenszavazat nélkül és 9 tartózkodással elfogadott előterjesztés szövege szerint az összeget három projektre fordítják: a 31. számú főút részeként a Jászberényi utat az Élessaroknál felújítják, az 5. számú főút részeként pedig a Grassalkovich út Haraszti út és Ócsai út közötti szakaszán pedig a felüljárók közötti útszakaszt újítják fel 336 millió forintból.

Az Ócsai úton a MÁV vágányhálózata fölötti közúti hídon 32 millió forintból 17 méter hosszan kicserélik a híd dilatációját, valamint a betonfelületek bevonatát és a járdát is javítják.

A harmadik beruházás során a Róbert Károly körút – Hungária körút – Könyves Kálmán körút útvonalon az elkopott útburkolati jeleket festik újra, erre 13 millió forintot fordítanak.

A támogatási összegek Magyarország 2012-es költségvetésében szerepelnek, azok felhasználásáról Budapest a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal köt támogatási szerződést.

Kapcsolódó hírek