Egymillió MÁV-os kilométer, közúton

iho/közút   ·   2017.11.04. 11:15
mav-skoda_roomster0

A cseh–német és a svájci járműgyártás két remek alkotása randevúzott egy fotózás erejéig a MÁV-Start istvántelki főműhelyének vágányainál. A szokatlan találkozás apropóját az adta, hogy egy MÁV-os szolgálati járműveként futó Škoda Roomster cikkünk megjelenésekor már elérte az egymillió megtett kilométert. Az egyterűt 2012 februárjában vette át a MÁV a Porsche Lízingtől, több mint negyven másik Roomsterrel együtt. Az autót a vasúttársaság pécsi biztonsági főigazgatósága kapta. A vasútbiztonsági járőrök naponta átlagosan 500-600 kilométert tekertek az autó számlálójába, főként Dél-Magyarországon; a pécsi telephelyről indultak például Paks és Kaposvár térségében végzett ellenőrző körutakra, és a Balaton déli partján is gyakran megfordultak.

Azóta már átfordult a számláló. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MÁV-Start)

A szervizperiódusok és az olajcserék szigorú betartásán, a törődésen, illetve a gondos karbantartáson kívül az 1400 köbcentis, 16 szelepes benzinmotor élettartamára kedvező hatással volt, hogy – az indulásokat követő rövid felmelegedést leszámítva – szinte egész nap üzemmeleg állapotban használták az autót. A járőrautó képes volt megfelelni a különböző vezetési stílusoknak is, ugyanis műszakonként változó személyzet vezette. Ennek ellenére sem keletkezett jelentősebb műszaki hiba a kocsiban.

A jármű története azonban máshol folytatódik: a legendás egyterű hamarosan visszakerül a márkaszervizhez.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek