Egynapos kiállítással ünnepli magát a 75 éves Utasellátó

iho/vasút   ·   2023.11.25. 15:00
00_utasellato75

Budapesten, a Keleti pályaudvaron nézhető meg a tárlat. A kiállítás különleges alkalmat ad arra, hogy a Keleti pályaudvar 6. vágányán álló szerelvényen az érdeklődők megtekinthessék az Utasellátó 75 éves működése során szolgálatba állított étkezőkocsikat, amiken fizetős vendéglátás működik a rendezvény ideje alatt. A Lotz-teremben bemutatják a vasúti vendéglátás ikonikus szervezetének történetét, emellett színes programokkal várják a látogatókat.

1948. november 24-én jött létre a mai Utasellátó szervezet jogelődje, az Utasellátó Nemzeti Vállalat. 2020-ban a MÁV-Start keretén belül működő Utasellátó Igazgatóság újjászerveződött. Napjainkban több mint négyszázan dolgoznak azon, hogy a lehető legjobb vendéglátási szolgáltatást nyújtsák az utasoknak az étkező-, bisztró-, háló- vagy fekvőhelyes kocsival közlekedő vonatokon és két budapesti helyszínen is.

(fotók: MÁV)

A Keleti pályaudvar üzleti várótermében a rendszeresített kínálaton felül időszakosan az Utasellátó szezonális kínálattal várja a betérő vendégeket. A nyári időszak alatt már ikonikus jelképévé vált az Adria koktél, amely a Splitbe közlekedő Adria Intercityhez kapcsolódóan kapta nevét. Az idei év elején megnyílt a Batthyány téri MÁV-HÉV-végállomáson az Utasellátó falatozó.

Az Utasellátó célú kocsik számottevő része műszaki és arculati szempontból megújult, ezek közül kiemelendő a CAF járműsorozat külső-belső arculati modernizálása, vagy a tízből hat DWA étkezőkocsinak a teljes körű, a konyhatechnikát is magában foglaló felújítása. Megtörtént huszonkét használt háló- és fekvőhelyes kocsi beszerzése, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyre növekvő éjszakai utazási igényeket a vasúttársaság ki tudja szolgálni. Naponta tíz fekvőhelyes és nyolc hálókocsi közlekedik Utasellátó szolgáltatással a nemzetközi vonatokban Berlin, Stuttgart, Zürich és Brassó felé, továbbá nyáron hat éjszakai kocsi Splitbe és további négy kocsi Fiumébe és Koperbe. Az idei nyári szezonban kiteljesedett a szolgáltatási paletta, elérte a tetőpontját a hálózat, mert évtizedes távlatban az idei szezonban közlekedett a legtöbb vonat fedélzeti vendéglátási szolgáltatással.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek