Egyre kevesebb üzemanyagot tankolunk

iho/közút   ·   2012.10.25. 11:00
benzink

Az év első kilenc hónapját vizsgálták a szakértők, ami alapján egyértelműen látszik a csökkenő tendencia, mind a benzineknél (–5,5%), mind a gázolajoknál (–3,3%), egyedül a prémium dízel tudott növekedést elérni az előző év azonos időszakához képest – adta hírül az MTI. Benzinből idén valamivel több mint 900 millió liter fogyott, míg gázolajból 1,14 milliárd liter – derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség adataiból. Legjobban a 98-as oktánszámú benzin iránt csökkent a kereslet, 10,2% a differencia 2011-hez képest. Az elmúlt évben összesen 2,88 milliárd liter üzemanyag fogyott, míg egy évvel korábban 2,96 milliárd liternyi.

A csökkenés egyértelműen a kiskereskedelmi ár növekedésének tudható be, hiszen egyre többen hagyják a parkolóban autóikat, és választják a tömegközlekedést vagy kerékpározást. A gázolaj kisebb mértékű visszaesésének oka abban keresendő, hogy a szállítmányozás szinte kivétel nélkül gázolajos járművekkel történik, amik parkolópályára állítása a legritkább esetben kifizetődő.

Az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalmának alakulása hazánkban.<br >(grafikon: MTI)

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.