Éjszakai Gripen-repülések, kecskeméti hangulatképek

Kelecsényi István   ·   2018.09.02. 16:00
cim

Alkonyi fényben: felkészülés...

A Kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázison augusztus 28-30 között az éves kiképzési tervnek megfelelően éjszakai repülésekre került sor. A repülések 17 órától 24 óráig tartottak. A lakosság zajterhelése ezekben a napokban nagyobb volt, ugyanakkor a pilóták jártasságát fenn szükséges tartani, hiszen esetleges háborús helyzetben, vagy akár békeidőben a fegyveres készenléti szolgálatnak (repülősnyelven keszinek) a különféle eljárásokat a nappali órákon kívül, éjszakai is végre kell tudnia hajtani. A műszaki állomány részére a villanyfény alatt végzett feladatok bár azonosak, de mégis más fényviszonyok között zajlanak.

gépátvétel...

A HM és a Bázis 29-én a sajtónak engedélyezte az eseményre a bejutást, így a repülőbázis központi zónájából lehetett az elkészítést, a repülőgépek taxizását, fel és leszállását fényképezni.

...és látványos start

A kiképzési repülésre a felkészítés már nappal kezdődik. Az első felszállások napnyugtával kezdődnek, előtte már a műszakiak a repülőgépek előkészítését elvégzik és a hajózók is részt vesznek „briefingen”, eligazításon.

Felszállás sötétben, világít a forszázs

Három hullámban 3-4 darab JAS-39 Gripen (köztük egy kétüléses) repült. A kiképzési repülésre előkészített repülőgépeken kívül a keszi két felfegyverzett harci repülőgépe is felszállt este, volt időszak, amikor hat Gripen (az állomány majd 50 százaléka) repült egyszerre légtérben.

Lámpafényben a zónában

A bázison az 59/1 Puma repülőszázad repülésén kívül este landolt a 604-es oldalszámú Airbus 319-es csapatszállító repülőgép, a 605-ös is a bázison állt, azonban a 606-os lajstromú Falcon7X-et nem lehetett megtekinteni.

A pályán az új csapatstzállító

Az éjszakai repülések a minden évben szükségesek a honvédségi feladatok végrehajtásához, és hozzájárulnak békebeli körülmények között is, a magyar és a NATO légvédelmi feladatok, valamint a Chicagói egyezmény alapján a polgári repülés biztonságához.

A sötétség beáltával a katonai repülőtér hangulata is egészen más lesz

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek