Elbocsátották a kínai vasúti szóvivőt

iho/vasút   ·   2011.08.18. 13:18

Eltávolították állásából a kínai vasúti minisztérium szóvivőjét, Wang Yongpinget. A döntés nem érte meglepetésként a közvéleményt, mivel a vencsoui balesetet követően bizony időnként elszólta magát a nemzetközi sajtó össztüze alatt.

A katasztrófát követő kritikák többek között arra is kitértek, hogy rendkívül gyorsan, az ütközés után 22 órával már hivatalosan is felfüggesztették az életben maradt utasok felkutatását. Miért kellett ilyen hamar leállítani a mentést és hogyan fordulhatott elő, hogy ezt követően mégis egy élő gyermeket emeltek ki a munkások a roncsok közül? – kérdezték külföldi újságírók. „Ez csak az élet csodatétele volt” – mondta szűkszavúan és kissé gunyorosan Yongping.

Amikor arról kérdezték, hogy miért kezdtek bele a markológépek a roncsok elásásába mielőtt a hivatalos vizsgálatok megindultak volna, Yongping elmondta, hogy a mentés elősegítése érdekében kellett eltávolítani a vagonokat. „Akár elhiszik, akár nem, én biztosan elhiszem” – toldotta meg válaszát a tények szilárd talajától elrugaszkodó szóvivő.

Kapcsolódó hírek