Elborítja hazánkat a szmog

iho/közút   ·   2011.11.16. 14:00
Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis „veszélyes” levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja száz mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75–100 mikrogramm.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el, ezeket a következő színekkel jelölik: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Kapcsolódó hírek