Elektromos buszoké a jövő: próbák Temesváron

iho   ·   2013.10.17. 10:06

Két elektromos autóbusz fog közlekedni néhány hétig Temesváron, egy együttműködési megállapodás keretében ugyanis a gyártó cég a megyeszékhelyen teszteli az új járműveket, írja a Krónika.

Nicolae Robu polgármester elmondta: a buszok október 24-én érkeznek meg, az egyiket pedig tíz napig, míg a másikat egy hónapig használhatják a temesváriak.

„Egyrészt arra vagyunk kíváncsiak, hogy a lakosság mennyire elégedett a modern járművekkel, ugyanakkor arra is fény derül, hogy ezek mennyivel gazdaságosabbak a hagyományos közszállítási eszközökkel szemben. Megvizsgáljuk, hogy mennyibe kerül a fenntartásuk, mekkora lehet a kihasználtságuk, ha pedig beválnak, a jövőben ilyen járműveket vásárol az önkormányzat” – magyarázta a polgármester.

Hozzátette: a hivatal minél hamarabb szeretné újakra cserélni a helyi közszállítási vállalat járműveit, szerinte pedig mindenképpen az elektromos buszok jelentik a jövőt. Egy utazás egyébként az új járműveken is két lejbe fog kerülni. Az elektromos autóbuszok egy feltöltéssel mintegy 250 kilométert tudnak megtenni, a töltés ideje pedig hat óra, egy ilyen járműért ugyanakkor 300-400 ezer eurót kell fizetni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek