Élénkül a Kassa és Hidasnémeti közötti forgalom

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.10.05. 18:00
hidasnemeti_vasutallomas0

Október 1-jétől már Kassára is el lehet jutni átszállás nélkül Hidasnémetiből. Az eddig csak Kassa és Migléc (Milhosť) között közlekedő járatot ugyanis meghosszabbították a hidasnémeti vasútállomásig. A Kassához közeli szlovák–magyar határ mindkét oldalán lakók igényeinek megfelelően bővítette a járatkínálatot a Kassa Megye Önkormányzata. A buszjáratok a hidasnémeti vasútállomáson csatlakoznak a Miskolcra, illetve Abaújszántóra közlekedő vonatokra,  ugyanígy ellenkező irányból is átszállhatnak az utasok a vonatokról a Kassára tartó buszra.

Hidasnémeti, vasútállomás (fotó: Wikipedia)

A buszjáratokat Kassa Megye finanszírozza, a járművek pedig az Eurobus a.s. busztársaság flottájából származnak. Az árak nem térnek el az elővárosi buszokon vásárolt jegyekétől, Magyarország területén forinttal is lehet fizetni, ám a társaság inkább az érintős kártyák használatát ajánlja, amelyet a kedvezményesebb utazás mellett még online is feltölthetnek az utasok. A menetrend itt található.

Kassa és Hidasnémeti között valamikor voltak személyvonatok is, a jelenlegi tizenkétórás ütemben közlekedő két IC vonat egyáltalán nem tartható megfelelőnek. A Hidasnémetibe közlekedő személyvonatok 2010 decemberében közlekedtek utoljára, azóta nagyon gyér a forgalom a 169-es számú vasútvonalon Szlovákiában. A két budapesti EC/IC pedig nem áll meg Kassa és Hidasnémeti között sehol. Pedig a Miskolc–Hidasnémeti–Kassa vonalon a kishatárforgalmi vasúti személyközlekedés beindítása egy 2019-es kormányhatározat pontjai között is szerepel.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek