Éljen a ReTrO!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.09. 18:30
RTO_01

Az utóbbi években újra felkapott lett a retró, minden ami a múltat idézi, nagyon közkedvelt. Különösen a szocializmus időszaka látszik felkapottnak. Az egyik legnagyobb cseh tejipari vállalat, a dél-csehországi Madeta egy Škoda 706 RTO autóbuszt épített át guruló közértté. A 70-es, 80-as években Csehszlovákiában elterjedt volt, hogy a kisebb településekre négy keréken vitték a friss élelmiszereket, tejtermékeket. Ennek a tradíciónak az emlékére építtette át a Madeta tejüzem az egyik veterán „ertéócskát”. A járgány nagy közszeretetnek örvend, sokan felkeresik, s vásárolnak belőle, ahol csak megfordul az országban. A Madeta tejipari üzem különleges alkalmakra, rendezvényekre szánja az autóbuszból átépített guruló közértet, ahol a Madeta minden terméke megvásárolható.

A hátsó ajtón tessék befáradni! (A képre kattintva galéria nyílik, szerző: Jan Šindelář)

A Škoda 706 RTO még a 60-as években készült, a Madeta 2015-ben kezdte meg az átépítését. A költségek néhány millió koronára rúgtak. A kerekes közértbe a hátsó ajtón keresztül kell belépni, a vezetőfülke közelében pedig a kassza található, kijáratként pedig az első ajtó szolgál. A Madetának van még egy veterán Praga RND típusú autója 1953-ból, amit tejbárként üzemeltet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek