Elkeltek a Mistralok

MTI/iho   ·   2015.09.08. 11:15
mistral_hajo0

Orosz jóváhagyással Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek veszi meg azt a két Mistral típusú hadihajót, amelyeket Párizs eredetileg Moszkvának szánt, de az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt végül nem szállítottak le. Orosz katonai források szerint Egyiptom Moszkva által biztosított hitelekből veszi meg az egyik helikopterhordozót. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök tavaly nyári hatalomra kerülése óta a két ország jelentősen fokozta katonai és gazdasági együttműködését. A hadsereg-főparancsnokból lett államfő alig több mint egyéves országlása alatt háromszor látogatta meg orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, aki idén februárban járt Kairóban.

A Szevasztopol, amikor még francia vizeken napozott. Végül társával, a Vlagyivosztokkal maradnak a Földközi-tengeren és környékén. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz sajtónak úgy nyilatkozott, országa reméli, hogy Párizs az orosz érdekek figyelembevételével értékesíti újra a hadihajókat, miután anyagi kötelezettségeit Moszkva felé rendezvén újra szabadon rendelkezhet a Mistralokkal.

Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal a két Mistral megrendeléséről. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe miatt, és amerikai, valamint brit diplomáciai nyomásra Franciaország tavaly szeptemberben felfüggesztette az átadást. Ugyanúgy, mint a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajó esetében, amelyet eredetileg idén, az év második felében adtak volna át Moszkvának.

A Russia Today című orosz állami tévé arab nyelvű honlapja szerint az eredeti szerződésben foglalt 1260 millió euróból (közel 395 milliárd forint) Moszkva csak 893 milliót fizetett ki, a második részletet az Oroszországgal szemben hozott európai szankciók miatt visszatartotta. A honlap szerint Párizs először csak a 893 millió eurót akarta visszafizetni, de a két fél végül abban állapodott meg, hogy Franciaország a kártérítésekkel együtt csaknem egymilliárd eurót fizet Oroszországnak.

A Mistralok megvásárlása iránt lapértesülések szerint Kanada és India is érdeklődött.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek