Elkészült a párizsi metró az Orly repülőtérig meghosszabbított 14-es vonala

iho.hu   ·   2024.07.15. 12:00
Párizsi metró, 14-es vonal, OCC

A RATP, azaz a Régie autonome des transports Parisiens és a Siemens Mobility sikeresen korszerűsítette a hálózat immáron leghosszabb vonalát.

Ez a lépés tekinthető az automatizált, vezető nélküli (GoA4, Grade of Automation) metróvonal világviszonylatban első migrációjának a legújabb generációs vezető nélküli automatizált rendszerre, a Trainguard MT CBTC-re. Az új, az elmúlt hat évben elvégzett korszerűsítésnek hála hatékonyabb és megbízhatóbb szolgáltatásokat nyújt a párizsi metró 14-es vonala, amelynek hossza az olimpia kezdete előtt az északi és déli kiterjesztések jóvoltából 14 kilométerrel lett hosszabb, vagyis megkétszereződött. A viszonylat önvezető szerelvényeinek követési ideje figyelemre méltó, mindössze 85 másodperc, a 14-es pedig a maga 28 kilométerével jelenleg a párizsi metróhálózat leghosszabb vonala, és mire „beáll” rajta a forgalom – a tervek szerint jövőre –, naponta több mint egymillió utast fog szállítani. A bővítés lehetővé teszi, hogy az Orly repülőtérről (ORY) a francia főváros központjába húsz perc leforgása alatt el lehet jutni, a Párizs északi külvárosában átadott Saint-Denis Pleyel metróállomástól pedig mindössze negyvenpercnyire van a légikikötő. A fejlesztések révén a 14-es vonal a párizsi tömegközlekedési rendszer, egyben a jövőbeli, az Île-de-France régióban kiépülő új gyorsvasút, a Grand Paris Express hálózat gerincét alkotja.

Nem újkeletű a RATP és a Siemens együttműködése, hiszen a metró-automatizálás terén egészen 1998-ig, a viszonylat megnyitásának évéig nyúlik vissza a kooperáció. A legutóbbi vonalkorszerűsítés 2018-ban indult, és a folyamat során a korábbi, Meteor-rendszert cserélték le a már említett Trainguard MT CBTC GoA4-re, továbbá egy új forgalomirányító központot alakítottak ki. És ezzel még nincs megállás, a Siemens Mobility ugyanis elnyerte a 15-ös, 16-os és 17-es vonalak automatizálására vonatkozó szerződést is, amely betűjének szellemében az említett viszonylatokon is hamarosan megindul az érdemi munka.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek