Elkészült az ötezredik Mercedes Tourismo

Ács Attila   ·   2012.02.11. 10:30
hausertourismo_fooldal

A Mercedes 1994-ben mutatta be – az akkor még O350 névre hallgató – középkategóriás turistajárművét, amelyből több mint 17 ezret adtak el azóta, így a márka egyik legsikeresebb autóbuszává vált. A típus 2006-ban teljesen megújult. A második generációs példányokból öt év alatt ötezer kelt el – a jubileumi példány a közelmúltban, február 2-án gördült ki a mannheimi gyár kapuján, hogy ünnepélyes keretek között átadják tulajdonosának, a Hauser Reisent üzemeltető Keller családnak.

Roman Biondi, az Evobus szóvivője szerint a Tourismo típuscsalád azért válhatott ilyen sikeressé, mert kitűnő az ár-érték aránya és bőséges opciós felszereltséggel rendelkezik. Hans Keller hozzátette: náluk a Tourismók a rövid távú utazások során ugyanúgy beváltak, mint ötcsillagos, luxusturistabuszként, ezért a sofőrök, az idegenvezetők és az utasok egyaránt szeretik.

A szóban forgó jármű Tourismo M (hosszított) típusú, az utasterében 42 Travel Star Xtra ülés található, ami azt jelenti, hogy a lábtér nagyobb a megszokottnál, megfelel az ötcsillagos felszereltségnek. A buszba beépítettek két 120 literes hűtőszekrényt, egy sütőt, egy vízforralót, egy mosogatót és egy kávéfőzőt is. A padló a teljes utastérben velúrborítást kapott.

A szórakoztatóelektronikát egy CD/DVD lejátszó és két 19 collos TFT monitor képviseli, a vezérlőegységhez iPod is csatlakoztatható. A légkondicionáló berendezés teljesítménye 39 kilowatt, a sofőr számára különálló klímát is beépítettek. A fedélzeti toalett vegyi úton, illetve vízöblítéssel is működtethető.

A busz motorja OM 457 LA típusú, soros, 12 literes, maximális teljesítménye 315 kilowatt (428 lóerő), a maximális nyomaték 2100 newtonméter, teljesíti az EEV környezetvédelmi normát. A sebességváltó nyolcfokozatú, GO 240-8 PowerShift típusú, automatizált – elősegítve az üzemanyag-takarékos vezetést.

Az 5000. Tourismo, előtérben az Evobus és a Hauser Reisen képviselőivel<br>(fotó: Daimler Buses)

A Hauser Reisen a dél-németországi régió egyik meghatározó utazási irodája, de menetrend szerinti buszokat is közlekedtetnek. Jelenleg 29 Mercedes-Benz gyártmányú busz üzemel a flottájukban: 13 Tourismo és 16 Citaro.

Kapcsolódó hírek