Elkezdődhet az M49-es gyorsforgalmi út tervezése

MTI   ·   2019.04.09. 13:15

Elkezdődhet az M49-es gyorsforgalmi út első szakaszának tervezése, miután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) márciusban megkötötte az erről szóló szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozóval. A NIF kedden közölte: az M3-as autópályától Ököritófülpösig tartó szakasz már rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel. Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére kiírt eljárást az Uvaterv Zrt. és az Unitef '83 Zrt. konzorciuma nyerte el nettó 1 milliárd 496 millió forintos szerződési értékkel.

A második, Ököritófülpöstől a magyar-román országhatárig tartó szakasz esetében több nyomvonalváltozat készült, a környezetvédelmi hatóságtól függ, hogy a hosszabb huszonegy kilométeres, vagy a rövidebb, tizenhét kilométer hosszú változatot hagyja majd jóvá. A határmetszési pontról egyelőre nincsen megállapodás a román féllel, a magyar javaslat a déli, két-három kilométerrel rövidebb változatot tartja kedvezőbbnek, mivel a gyorsforgalmi utat nem kell átvezetni a Szamos folyón, illetve az útszakasz nem érint Natura 2000 természetvédelmi területet sem.

Az M49-es építése miatt megalakított magyar-román munkacsoport tavaly októberi ülésén a román fél elfogadta a magyar javaslatot, a román oldalon azonban várhatóan késik a Szatmárnémetit elkerülő körgyűrűt és az országhatárt összekötő kiágazás tervezése. Román hírportálok szerint a Szatmárnémeti körül jelenleg is épülő, nagyobbrészt négysávos elkerülő út közel húsz kilométer hosszú lesz, megépítése az előzetes számítások szerint több mint négyszázmillió lejbe, vagyis körülbelül huszonhétmilliárd forintba kerül és a tervek szerint 2020-ra készül el.

A gyorsforgalmi második szakaszának megvalósíthatósági tanulmányára, környezeti hatásvizsgálatára, valamint környezetvédelmi engedélyének megszerzésére irányuló tervezési szerződést már megkötötte a beruházó. A környezetvédelmi engedélyt 2020 első negyedévéig kell elkészítenie a Roden Kft-nek.

A kétszer két sávos, középső elválasztó és leálló sávval rendelkező, autópályává bővíthető gyorsforgalmi úton négy csomópontot, egy komplex és egy egyszerű pihenőhelyet építenek majd meg. A NIF az M49-es teljes szakaszának előkészítésére rendelkezik forrással és elrendeléssel, a kivitelezés tényleges költsége az eredményes közbeszerzési eljárást követően lesz tudható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek