Elkezdődött a koperi kikötő bővítése

iho/hajózás   ·   2020.08.14. 20:15
koper_kikotoepites01

A Luka Koper megkezdte a kikötői I. móló déli részének bővítési munkálatait.

A projekt első szakaszában a móló hosszát 98,5, szélességét 34,4 méterrel nagyobbítják meg. A fejlesztéssel várhatóan 2021 márciusában végeznek, így a rakpart teljes hossza 695 méter lesz. A bővítés második szakaszában további 24 ezer 830 négyzetméternyi rakodóterületet alakítanak ki a konténereknek – ezzel a művelettel két éven belül, 2022-re végeznek. A bővítés révén a konténerterminál éves kapacitása 1,3 millió TEU-ra nő. Ezt a kapacitást a terminálon zajló átrakodási folyamatok optimalizálásával évi 1,5 millió TEU-ra kívánják növelni. Jelentősen megnő a konténer terminál vasúti áteresztőképessége is: ezidőtájt 22–26 konténerszállító kocsiból álló szerelvényt tudnak kezelni, később azonban 35 kocsis vonatot is.

A mólóhosszabbítás után a terminálnak összesen négy Super Post Panamax daruja lesz, így lerakodhatók lesznek a nagy tengerjáró konténerhajók is. Mindamellett tervbe vették hat Panamax daru üzembe helyezését is.

Koper kikötőjének vezetése a konténerterminál kibővítését „a konténer szegmens kulcsfontosságú infrastrukturális projektének” írja le. Az éves kapacitásnövekedés mellett ezek a beruházások természetesen a napi forgalomképességet is befolyásolják. Jelenleg a terminál átlagos napi kihasználtsága hatvan–hetven százalék között ingadozik, ami minden szinten zavartalan működést tesz lehetővé. Az új rakodási, tárolási területek további helyet biztosítanak az alkalmi csúcsok kezelésére, amikor a terminál kihasználtsága meghaladhatja a kapacitás kilencven százalékát.

A beruházás értéke 45,6 millió euró (53,9 millió dollár), és részben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) NAPA4CORE projekt társfinanszírozásával valósul meg.

(fotó: Kristjan Stojaković)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek