Elkezdtünk új autókat vásárolni a koronavírus-járványban

MTI/iho   ·   2020.10.05. 18:00
00_ujauto_vonat

Szeptemberben 11 ezer 449 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, tizenkilenc százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján azt közölte, az év első kilenc hónapjában 90 ezer 92 új személyautó került forgalomba, ami éves összevetésben 22 százalékos csökkenés. Az MGE felidézte, hogy áprilisban és májusban a koronavírus miatti válságintézkedések és a gyárbezárások miatt ötven százalék feletti volt a visszaesés. Ezt az egyesület várakozása szerint a második félév valamennyire kompenzálni tudja majd.

Az MGE áprilisban módosította 2020-ra vonatkozó előrejelzését, a korábban várt 155 ezer helyett csak 118 ezer új személygépkocsi forgalomba állítására látnak esélyt az idén. A kishaszonjárműveknél nem 26 ezer, hanem 22 ezer, a nagyhaszonjárműveknél pedig 4500 helyett 2300 új forgalomba helyezésre számítanak, ha a járvány miatt nem lesznek további negatív gazdasági hatások ebben az évben.

Ezek bizony Mergák a Szergej mögött (illusztrációk: Vörös Attila)

  • A szeptemberben forgalomba helyezett 1822 új kishaszonjármű negyvennégy százalékkal több egy évvel korábbinál. A január-szeptemberi időszakban 15 ezer 222 kishaszonjármű került forgalomba, ami húsz százalékos csökkenés éves összevetésben.
  • Szeptemberben 336 nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba, kilenc százalékkal többet a tavaly szeptemberinél. A január-szeptemberben forgalomba helyezett 2300 nagyhaszonjármű negyvenhat százalékkal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.
  • Az autóbusz-értékesítés időarányosan az előrejelzés felett van, a forgalomba helyezett autóbuszok száma 62 volt szeptemberben, 313 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónapban 496 új busz került forgalomba, ami harmincegy százalékos növekedés éves összevetésben.
  • A szeptemberben forgalomba helyezett 390 új motorkerékpár harminc százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit, az év eddig eltelt időszakában pedig 3626 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, két százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Az egyesület közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a használtautó-behozatal szeptemberben ismét meghaladta az új személyautók importját. A használt gépjárművek importjának környezetvédelmi szempontú szabályozása, különösen a járművek korösszetétele miatt egyre kevésbé tűr halasztást – hangsúlyozta az MGE.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.