Ellátási lánc: sürgősen ki kell találni valami újat!

iho.hu   ·   2018.05.13. 16:15
bilk00

Egyetlen esélye a vállalatoknak, ha megújítják folyamataikat, hiszen a rosszul működő ellátási lánc egyszerre növeli a költségeket és csökkenti a bevételt. Az ellátásilánc-folyamatok korszerűsítésével növelhető a hatékonyság, ami pénzügyileg kifizetődő. Az ellátási lánc fejlesztésére szánt megfelelő befektetések már 2–4 év alatt is megtérülhetnek, 15–25 százalékos haszonnal. Többek között ezek a legfőbb megállapításai a Roland Berger, Ellátásilánc-tervezés 4.0 című legújabb tanulmányának, amelyben a szakértők több mint 200 vállalatot kérdeztek meg világszerte.

Az ellátási lánc tervezésének legfőbb célja, hogy a fogyasztók szükségleteinek megfelelően lehessen a termékeket, a megfelelő csatornán és a megfelelő mennyiségben teríteni. Ha jól működik, akkor közel száz százalékos előrejelzési pontosságot, rendkívül hatékony, a változó körülményekhez hangolható ellátási láncot kaphatunk, ahol nincs fölösleg.

A müncheni székhelyű vállalat legújabb tanulmánya alapján a vállalatok kétharmada úgy gondolja, hatékony az ellátásilánc-stratégiájuk, sőt négy vállalatból három biztos abban, hogy megfelelnek a jelenlegi üzleti követelményeknek. Azonban a jövő üzleti igényei szempontjából nem ilyen egyértelmű a helyzet: a vállalatok több mint ötven százaléka gondolta úgy, módosítani kell ellátásilánc-stratégiáján, különösen a kereslet megtervezésében. Ennek ellenére a válaszadók háromnegyede elégedett termeléstervezésével.

A Roland Berger szakértői három pontot javasolnak a vállalatoknak ellátásilánc-tervezési teljesítményük újragondolásához:

  • elemezniük kell a vállalat jelenlegi helyzetét és azonosítani kell a hiányosságokat,
  • jövőképet kell felállítaniuk, amely tartalmazza a megcélzott folyamatokat, az arra alkalmas szervezeti felépítést és rendszereket,
  • az új elképzelés fejlesztése, melynek bevezetése folyamatosan történik.

Nem árt észben tartani azt sem, az új rendszer beillesztése akár éveket is igénybe vehet a vállalati rendszer érettségétől függően.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek