Eltűnt egy utasszállító Indokínában

iho   ·   2014.03.08. 09:21
cim

Eltűnt egy Boeing 777-200-as utasszállító 239 emberrel a fedélzetén a Thai öböl fölött. A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 9M-MRO lajstromjelű gépével vietnami légtérben szakadt meg a kapcsolat, még mielőtt Ho Si Minh város irányítóiközpontjáva felvette volna a kapcsolatot. Az MH-370-es járat 227 utasa tizenhárom ország állampolgáraiból állt, köztük 158 volt kínai.

A fedélzetről a 777-es eltűnése előtt semmiféle vészjelzést nem fogtak. A gépet egyelőre nem találják, a vietnámi kutató egységek ELT-jelzést fogtak és azt Ca Mau partjaitól délre lokalizálták, de magának a gépnek mindeddig nincs nyoma, ezt magyar idő szerint délelőtt tízkor a légitársaság is megerősítette.

Az Aviation Herald repülésbiztonsági oldal radaradatai szerint a gép 350-es repülési szinten tartott észak felé, 260 mérföldre Kuala Lumpurtól, negyven perccel a felszállás után.

A gép eltűnésének körzete, a vietnami partoktól délre <br>(forrás: JACDEC)

Kínai források szerint a radaradatok azt mutatják, hogy a gép ekkor váratlanul erős süllyedésbe kezdett, és 24 fokos irányról 333 fokra váltott. A Flightaware szerint a gép az adatok megszakadása előtt enyhe emelkedésben volt.

A vietnami, kínai és malajziai hatóságok együtt folytatják a kutatást az eltűnt gép után.

A 777-est tapasztalt kapitány irányította, 53 éves volt és 18365 órát, a 27 éves első tiszt 2763 órát repült. A Boeing 11,8 éves volt, 2002-ben adták át a légitársaságnak, Rolls Royce Trent 890 hajtóművekkel felszerelve. A gépnek tavalyelőtt volt egy kisebb balesete, a sanghaji nemzetközi repülőtéren gurulás közben a szárnyvégével ütközött egy Chna Eastern A340-essel.

Az Aviation Safety Network adatbázisa szerint a Malaysian Airlines meglehetősen jó repülésbiztonsági mutatókkal rendelkezik, utolsó halálos áldozatokkal járó balesete 1995-ben volt, amikor egy belföldi járatot teljesítő légcsavaros-gázturbinás Fokker 50-ese egy rosszul végrehajtoptt átstartolás közben lezuhant.

A Boeing rövid nyilatkozatban jelezte, a helyszínre küldi a maga embereit, hogy technikai segítséget nyújtsanak a kutatáshoz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek