Eltűnt, feltehetően lezuhant egy DC-3-as Kolumbiában

iho/repülés   ·   2021.07.09. 10:20
aliansa2

Kevés a remény  arra, hogy a három fős személyzet túlélte volna a balesetet.

Villavicencio repülőteréről indult, egyes feltevések szerint gyakorlórepülésre, más hír szerint javítás utáni próbaútra, három emberrel a fedélzetén az Aliansa légitársaság gépe. A felszállás után öt perccel szűnt meg a radar- és rádiókapcsolat a géppel, előtte a személyzet vészjelzést adott, de a hírekben egyelőre nem szerepel, hogy miért.

A repülőgép feltehetően a Guatiquia folyó völgyében, nagyon nehéz terepen ért földet, a kanyon a repülőtérről keletre esik. A mentőalakulatok a roncsok és esetleges túlélők utáni kutatást az éjszaka beálltával abba kellett, hogy hagyják.

(fotók: oldjets.net)

A DC-3-as eredetileg az amerikai légierő szállítógépeként, vagyis C-47-esként épült, 1944-ben, majd a háború után civil tulajdonba került, többek közt a Northwest gépeként repült utasszállítóként 1958-ig. A gép több tulajdonosváltás után 1976-ban került Kolumbiába, majd 2007-ben az Aliansához, teherszállítóként.  

A modern utasszállítás kezdetét megtestesítő nagyszerű kétmotorost világszerte használták és sokfelé jónéhány példánya most is repül, közülük többet gázturbinás hajtóművel üzemeltetik.

A kolumbiai katonai gép

Éppen Kolumbiában repül az egyetlen olyan DC-3/C-47, amit a légierő földi támadó szerepkörben alkalmaz. Magyarországon a Szovjetunióban készült licensz-változat, a Li-2-es repül a Goldtimer Alapítványnál, de Amerikában és Európában is több helyen tartanak nagy becsben ilyen gépeket, az oldtimer repülés büszkeségeként.

Az Air France-KLM DC-3-asa Budapest felett (fotó: iho.hu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek