Elveszett buszmegálló a hegyen

Kemsei Zoltán   ·   2015.03.21. 18:45
00kicsi

A Hármashatár-hegyre 1996 óta csak gyalog, kerékpárral és esetleg autóval juthatunk fel, a negyven éven át közlekedett busznak mégis akad némi emléke: az országos kék jelzés mellett egy megállóperont kezd lassan visszahódítani a természet.

Elveszőben levő buszmegálló a Hármashatár-hegyen<br>(a szerző felvétele)

Az ötvenes évek derekán merült fel az igény a főváros környéki kirándulóhelyek könnyű megközelítésére: betűjeles járatokat szerveztek többek közt a János- (J), és a Hármashatár-hegyre (H). Eleinte H jelzéssel, de kettéosztva, a Kolosy tértől a Fenyőgyöngyéig és onnan a hegytetőig közlekedtek, a korabeli kis teljesítményű buszok nehezen bírták az emelkedőket. 1985. február 1-jétől a H jelzés 129-esre változott, majd két év múlva a 65-ös közlekedett a Hármashatár-hegyre – egészen 1996. március 1-jéig.

Tömeg a Kolosy téren, valamikor a hatvanas években. A 65-ös busz épp Fenyőgyöngye felé indul, a H járatra még várni kell<br>(forrás: VEKE-archívum)

Hol is veszett el a címben szereplő megálló? Kattintson, megtalálja!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.