Emeletes személykocsikat is gyárt a Transzmasholding, nem is akármilyet!

iho/vasút   ·   2021.07.12. 12:00
transzmas_emeleteskocsi_01

A kétszintes háló- és személyzeti kocsik nemrég kapták meg a megfelelőségi engedélyt.

A Transzmasholding (TMH) megszerezte a személyszállítás biztonsági követelményeinek megfelelését igazoló tanúsítványt legújabb emeletes járműveire, nevezetesen a 61-4523 sorozatú hálófülkés, valamint a 61-4524 sorozatú személyzeti kocsikra. A gyártó a 2019-es elképzelései szerint a két kocsitípust együtt közlekedtetné.

A hálófülkékben kanapékat alakítottak ki (fotók: Transzmasholding)

A még simább futásjóság érdekében a vagonok pneumatikus rugózást kaptak. Az új vázszerkezet magasabb plafonmagasságot tesz lehetővé, ennek köszönhetően az emeleti hálókabinok fejtere is nagyobb lett. A hálókocsikban tizenhat négyágyas kabint alakítottak ki. Egy háló- és egy személyzeti kocsi összekapcsolva egy egységet alkot, zárt közlekedőfolyosóval. A személyzeti kocsiból mindkét jármű rendszereit vezérelni lehet, a hálókocsiban pedig el lehet helyezni automatákat, kávégépeket, csomagtartókat, valamint kerékpár- és síléctartókat. A fülkékben a párnázott fali panelek helyett kanapékat helyeztek el, a klímarendszer teljesítménye minden fülkében külön állítható, és minden utasnak külön széfet alakítottak ki. A belső tér leginkább a szürke és világosbarna színeket viseli magán.

Az orosz gyártónál nagy gondot fordítottak az esélyegyenlőségre. Minden hálókocsiban három WC-t hoztak létre – az egyikben zuhanyzási lehetőség is van –, a személyzeti kocsi egyik mellékhelyisége pedig akadálymentes. Ezen felül a személyzeti kocsiban egy mozgáskorlátozott és annak egy kísérője számára kialakított fülke is található. Az alacsony peronoknál való be- és kiszálláshoz kerekesszék-emelőt is elhelyeztek az egyik ajtónál. Vészhelyzet esetén egy speciális készülék segíti a mozgáskorlátozott személyt a gyors kijutásban.

Némelyik WC-ben zuhanyzó is van

Az új járművek a személyszállítási követelmények minden passzusának megfelelnek. A TMH a Szövetségi Személyszállítási Vállalattal 2019 februárjában aláírt, hosszútávú, 2025-ig érvényes megállapodásnak megfelelően hozta létre a 2020. évi személykocsi-portfólióját.

Korszerű utastájékoztatás, fülkénként állítható klíma várja az utasokat

A magántulajdonban álló, orosz Transzmasholding a vasúti és városi járművek gyártása terén piacvezető Oroszországban és a FÁK-államokban, világszinten pedig hatodik. A moszkvai központú vállalatcsoport termékek és szolgáltatások teljes palettáját kínálja az új járművek tervezésétől és fejlesztésétől azok korszerűsítésén, karbantartásán, valamint életciklus-szolgáltatásokon át a digitális jelzőberendezésekig és forgalomirányító rendszerekig. A vállalatnak Svájcban, Magyarországon, Dél-Afrikában, Egyiptomban, Argentínában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban van leányvállalata, gyártóüzeme pedig összesen tizenöt helyszínen. A partnerekkel együtt több mint harminc országban van jelen.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek