Emelkedett az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén

MTI/iho   ·   2019.10.19. 18:35
raktarkihasznaltsag0

A kereslet 57,1 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az előbérletek részaránya pedig 33,9 százalékos volt. Az új szerződések aránya 4,6 százalék, a bővülések aránya 4,4 százalék volt. A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet meghaladta a 66 ezer négyzetmétert, ami huszonhét százalékkal magasabb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltnál.

Az üresedési ráta a harmadik negyedév végére rekord alacsony szintre, két százalékra csökkent, szeptember végén 43 ezer 715 négyzetméternyi ipari terület állt üresen. A budapesti és a főváros környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya a harmadik negyedév végén 2 millió 231 ezer 590 négyzetméter volt. A harmadik negyedévben az ipari ingatlanállomány 31 ezer 345 négyzetméterrel bővült. Átadtak egy új, 21 ezer 300 négyzetméteres csarnokot a BILK Media Saturnnak, valamint egy 10 ezer négyzetmétert meghaladó új épülettel bővült a CTPark Budapest West.

A július-szeptemberi időszakban a BIEF huszonhárom tranzakciót rögzített, ebből hat szerződés haladja meg a 10 ezer négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 6730 négyzetméter volt.

A bérleti szerződések kilencven százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 6635 négyzetméterre, a városi logisztikára a tranzakciók tíz százaléka vonatkozott, 7765 négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel.

A közlemény szerint a legnagyobb tranzakció a negyedévben egy bérlet megújítás volt az Üllő Airport Logistics Park egyik épületében 27 ezer 700 négyzetméteren. A második legnagyobb tranzakció pedig egy előbérleti szerződés volt 18 ezer 800 négyzetméterre a BILK következő csarnokára.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek