Emelkedő vízszint, várható rakpartlezárás

iho   ·   2013.02.04. 09:01

Az elmúlt napok hóolvadása és csapadéka kisebb árhullámot indított el a Dunán és a Rábán, emiatt a Mosoni-Duna vízállása Győrnél hétfőn este elérheti a 430 centimétert. Ha így történik, ismét le kell zárni a Móricz Zsigmond rakparti utat – tudta meg Németh Józseftől, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől a Kisalföld.hu. Az előrejelzést hétfőn pontosítják, a döntést ennek ismeretében hozhatja meg a város.

Németh József hozzátette: a Duna vízszintje Nagybajcsnál meghaladta az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét vasárnap, miután azonban további érdemi emelkedés nem várható, készültséget nem rendeltek el. Ugyanakkor első fokú belvízvédelmi készültség lépett életbe ma az alsó-szigetközi öblözetben, ahol a szavai és a győrzámolyi szivattyútelepet indították el nappali üzemmódban.

Az igazgató kérdésünkre elmondta: az osztrák prognózisok szerint a Dunán tartósan magas vízállás alakulhat ki, másodpercenkénti 3000-3500 köbméteres vízhozammal.

A 2011 őszén átadott 600 méter hosszú győri rakparti utat első ízben idén január 6. és 14. között kellett lezárni a Mosoni-Duna magas vízállása miatt.

Kapcsolódó hírek