Enyhébb közlekedési büntetések ősztől?

iho/közút   ·   2012.07.26. 13:33

Elkészült az a rendelettervezet, amely újraszabályozza a közlekedési szabálysértések után kiszabható bírságok összegét. A szakértők és kormánypárti politikusok által kidolgozott javaslatok – amennyiben a kormány elfogadja –, várhatóan szeptembertől lépnek életbe. Ezek nyomán jelentősen enyhülhet számos, április óta érvényes büntetési tétel, a tervezet kidolgozói ugyanis szétválasztották a közlekedőkre veszélyes, illetve arra veszélytelen szabálysértéseket, és ez utóbbiak esetében alacsonyabb bírságokat állapítottak meg, egyúttal életszerűbbé is tették a szabályozást.

A jövőben például csak olyan vasúti átkelőnél bírságolhatják meg a szabálytalanul áthaladókat, ahol valóban jár vonat – eddig ezt ott is megtehették a rendőrök, ahol már sínek sincsenek. Alaphelyzetben ugyancsak nem kell büntetéstől tartaniuk a javaslat elfogadása esetén azoknak, akiknek nincs elsősegélykészletük a kocsiban, de azért persze tanácsos beszerezni, mert akkor, ha használni kellene és nincs, továbbra is jár a bírság – adja hírül a Dunántúli Napló.

További várható változás, hogy a kerékpárosok enyhén ittasan még tekerhetnek, 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint esetén is csak akkor büntetik meg őket, ha veszélyhelyzetet teremtenek vagy ha főúton közlekednek.

Mindemellett számos büntetési tételen is enyhítenének a tervezet kidolgozói: a jelenlegi bírságokat kétharmadára, ötödére csökkentenék. Ez alól kivételt jelentenének a dinamikus szabálysértések, azaz például a gyorshajtás és az előzési, elsőbbségi szabályok megszegése. Itt maradnának a jelenleg érvényes büntetési tételek.

A javaslatcsomag tartalmazza a rendőrség sebességmérő eszközeinek megbénítására vagy előrejelzésére alkalmas berendezések használatára vonatkozó szabályokat is. Elfogadása esetén az eddigiekkel szemben tilos lesz a lézerblokkolók használata, vagyis minden olyan eszközt betiltanának, amelyek segítségével lehetetlenné teszik az autósok, hogy bemérjék sebességüket a rendőrök. A traffipaxokat előre jelző radardetektorok viszont továbbra is szabadon működtethetők maradnak.

Kapcsolódó hírek