„Ép testben ép lélek!” – indul a 2024-es szezon a Zsuzsinál

iho/vasút   ·   2024.04.19. 12:00
gebus_zsuzsi_mk48

A testi-lelki egészség jegyében, május 1-jével nyitja meg az idei szezont a Zsuzsi Erdei Vasút. Az élményteli kisvonatozás mellett természetközeli programokkal szeptemberig várják az utasokat.

Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja idén immár 142. éve rója a köröket fáradhatatlanul a Debrecen környéki Erdőspusztákon. Az első idei járat május 1-jén indul, a kisvonat kedvelőinek legnagyobb örömére. A kisvonat végállomásánál, Hármashegyalján családi programok várják az utasokat, lesz többek között interaktív kiállítás, erdei túra és kutyás bemutató.

A természet szeretete és védelme a korábbi évek hagyományait folytatva idén is a Zsuzsi programjainak központi üzenete. Az idei eseménysorozatuk szlogenje az ép testben ép lélek, így májustól szeptember végéig majdnem minden hétvégén a testi-lelki egészség jegyében várják az utasokat különféle természetközeli és egészségmegőrző programokkal az élménytúráktól a madárbemutatókon át a kézműves foglalkozásokig.

Az idei évben a kisvasút továbbra is hittel-szívvel tevékenykedik az értékmentés és az értékteremtés terén. Tavaly a Zsuzsi gőzös századik életévét ünnepelhették. Idén „Piroskát”, a Gebus-gyártmányú tolatómozdonyt mutatják be az utazóközönségnek – a több mint hetvenéves mozdony a meglévő géppark egyik gyöngyszeme. A tolatómozdony az egyedi színe mellett a működése terén is különlegességnek számít, illetve Magyarországon csak ez az egy lelhető fel.

Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „Számos újévi fogadalmat teszünk minden évben kortól, nemtől függetlenül, de keveseknek sikerül ezeket betartani. A munkával teli, stresszes mindennapokban nemcsak a fogadalmak betartása okoz kihívást, de magunkra is igen kevés időt szánunk. Mi, a Zsuzsinál az idei évben szeretnénk az egészséges életmódra felhívni a figyelmet, melynek egyik fontos eleme, hogy több időt fordítsunk magunkra, szeretteinkre, családtagjainkra, míg a másik eleme a természet, amely köztudottan kiváló hatással bír a testi, szellemi és fizikai jólétünkre egyaránt. Éppen ezért – kihasználva a karnyújtásnyira lévő Erdőspuszták adottságait – programjaink központi üzenete a testi-lelki egészség, valamint ehhez kapcsolódóan a fenntarthatóság és a környezetvédelem.”

A Zsuzsi idei programnaptárában minden hónap egy tematikához kapcsolódik: május például a „Madarak és fák hónapja”, június szlogenje pedig a „Ki a tanteremből!” – az adott hónap eseményei pedig ehhez igazodnak. Természetesen minden esemény programkínálatában szerepet kap a természetjárás, amiről szakemberek megállapították, hogy számos egészségügyi probléma orvoslására és megelőzésére kiváló, többek között erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, segít megelőzni, gyógyítani a szívrendszeri és daganatos betegségeket, a depressziót és a szorongást, nem utolsósorban pedig a vidámság és a jókedv alapja. Ha pedig társaságban járjuk az erdőt, nemcsak magunkhoz találhatunk vissza, de egymáshoz is, így a természetjárás közösségteremtő ereje is jelentős. A Zsuzsi túráin az aktív kikapcsolódás mellett egy-egy programelem kapcsán megjelenik majd az irodalom, mint gyógyír, az ehető és egészségre jó hatást gyakorló erdei növények, valamint az Erdőspusztákra jellemző állatfajok vidám és vicces élete is.

A Zsuzsi Erdei Vasút menetrend szerinti járatai május 1-je és szeptember 30-a között szerdánként 8:30-kor, hétvégén és ünnepnapokon pedig 9:30-kor és 14.00 órakor indulnak a Ruyter utca 1. szám alatti állomásról. A teljes menetrend és az utazási díjak a weboldalon tekinthetők meg.

Az aktuális programokról részletes információk a Zsuzsi Erdei Vasút weboldalán olvashatók majd. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

(Nyitóképünkön a Zsuzsi gőzös, az Mk48 2002 és a Piroska becenevű Gebus-tolatómozdony. Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek