Eredményes volt a jégrobbantás a Tiszán

MTI   ·   2012.02.17. 12:18

Eredményes volt a csütörtöki jégrobbantás a Tisza középső szakaszán; az összetorlódott jégtömeg leszakadt a jégmezőről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken.

A vízügyi főigazgatóság közleményében emlékeztetett: a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban torlódott fel az álló jég. Az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön azért elrendelte a jégtorlódás megbontását búvárok és robbantási szakértők bevonásával, hogy az ne zárja el olvadáskor a víz útját, és ne okozzon jégtorlaszt, a megemelkedő vízszint miatt pedig ne kerüljenek veszélybe a töltések és a védett területek.

Mint írták, a Készenléti Rendőrség tűzszerészei – a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantottak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást. Néhány jégtorlaszt a partról nem tudtak megközelíteni, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának helikopteréről leereszkedve helyezték el a tölteteket, majd azokat távirányítással robbantották fel – tette hozzá a vízügyi főigazgatóság.

A robbantáskor több – eddig Magyarországon nem alkalmazott – módszernek a jégre gyakorolt romboló hatását is megvizsgálták a szakemberek, amelyek mindegyike eredményesnek bizonyult – hangsúlyozta a főigazgatóság.
A folyó többi szakaszán továbbra is kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég, míg a torlódásokban a jégvastagság 40-60 centiméter, de helyenként eléri a 1,5 métert is.

A vízügyi főigazgatóság hozzátette: a Duna magyarországi szakaszán helyenként már nincs jég; nagy részén 10-30 százalékosra mérséklődött a zajlás.

Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók medrének teltsége – áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek