Erősíti légi pozícióit Európa keleti peremén a NATO

iho   ·   2014.04.02. 10:00
cim3

Erősít a NATO keleten: Koppenhágában bejelentették, hogy Oroszország ukrajnai lépéseire reagálásképpen Dánia harcigép-kontingenst küld a balti térségbe, ottani őrjáratozásra. Németország hasonlóképpen döntött, vadászgépek mellett légtérellenőrző AWACS-okat is átirányítanak mind a kelet-lengyelországi térségbe, mind Romániába.

A dán légierő egyik F-16-osa

A balti országokban, Lettországban, Litvániában és Észtországban elég komolyan nő a feszültség Moszkva krími fellépése miatt, az intézkedések a helyi lakosság biztonságának garantálására és megnyugtatásukra történik, írja a Reuters. Az amerikai légierő, amely januárban vette át a Baltic Air Policing feladatot, március elején hat plusz F–15-össel erősítette meg saját balti kontingensét. Egy ideig elterjedt az a hír, hogy az amerikaiak az alacsony észlelhetőségű ötödik generációs F–22-eseket is felsorakoztatják az orosz terjeszkedésre reagálásként, de aztán kiderült, hogy amint ezt egy repülési szakoldal fogalmazta: Putyinnak nem kell aggódnia, a Langley légibázisról felszállt hat gép, amely két tanker segítségével valóban átkelt az Atlanti-óceánon, nem Kelet-Európába, hanem az Öböl térségébe repült, az Emirátusokban lévő Al Dhafra támaszponton váltott le ott állomásozó F–22-eseket.

A dánok hat F–16-ost irányítanak át, amelyek május elsejétől kezdik az ottani repülést, ugyancsak ezen a napon kapcsolódik be a fokozott légtérvédelembe a brit királyi légierő, a RAF hat Eurofighter Typhoon harci gépe.

A RAF hat Typhoont küld a térségbe

Mint ismeretes, a NATO-országok 2004 óta vállalják a saját nagy sebességű elfogó vadászokkal nem rendelkező baltikumi NATO-országok légtérvédelmét, ennek az egymást váltó kontingensnek a megerősítéséről van szó.

A Baltic Air Policing rendszerben rotációs alapon váltják egymást a különböző NATO-államok négygépes alakulatai, négyhavi szolgálatban, az észak-litvániai Zokniai bázisra települve. Feltehető, hogy az észak-atlanti szervezet ezt a készültséget erősíti meg. Magyarország 2012-ben jelezte, hogy szintén részt vesz a baltikumi légtérrendészeti feladatokban.

A BAP szokásos kontingense négy gép: tőlünk csak két Gripen megy?

A htka.hu friss információi szerint erre 2015. szeptember elejétől december végéig kerül sor, de hírek szerint a mi tizennégy gépből álló Gripen-állományunkból nem négy, hanem csak kettő fog áttelepülni erre a feladatra.

A portál azt gyanítja, hogy nem is csak az alacsony gépszám, hanem inkább az igencsak alacsony létszámú műszaki kiszolgáló személyzet miatt vállal a Magyar Légierő kisebb gépszámmal szolgálatot, ami viszont azt jelenti, hogy egy gép esetleges műszaki hibája esetén a magyarok már nemigen tudnak a NATO-eljárásokban megkövetelt géppárt riadóztatni, ha orosz gépek megsértik a balti államok légterét, ami egyébként már korábban, az ukrajnai események előtt is sűrűn megtörtént.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek