Erősödik a forgalom a hazai légtérben

iho   ·   2020.06.30. 09:00
cim

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések enyhülésével élénkülni látszik a forgalom Magyarország légterében is. Bár a repülésszám továbbra is messze elmarad a korábbi években tapasztaltaktól, a hazai átrepülő forgalom az európai élvonalba tartozik: a kontinens tíz legforgalmasabb magas légterének egyikéért a HungaroControl légi forgalmi irányítói felelnek – adja hírül az irányító szolgálat közleménye.

A világtrendekkel összhangban az elmúlt években az európai légiforgalmat is a gyors ütemű bővülés jellemezte, azonban a koronavírus globális terjedése jelentős csökkenést hozott az ágazatban. A legdrasztikusabb visszaesést április közepén regisztrálta a HungaroControl: ekkor ugyanis kétezer gép tűnt el a magyar égboltról, tehát az előző év azonos időszakához képest 91 százalékkal zuhant vissza a forgalom.

(fotók: HungaroControl)

A járványhelyzet miatt bevezetett intézkedések enyhülése, köztük az utazási korlátozások feloldása következtében ismét van repülőgép-forgalom. A mélypont óta először, június 26-án 800 járat biztonságos átrepülését segítették a HungaroControl légi forgalmi irányítói. Az említett nap a le- és felszálló gépek számát tekintve is kiemelkedő, hiszen a társaság tornyos irányítói ekkor 111 repülőgép biztonságos közlekedését garantálták. Ez a gépszám viszont még mindig 75 százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszakétól. Bár a HungaroControl június 28-án alacsonyabb átrepülő forgalmat regisztrált, mint két nappal korábban – 703 gép; 2420 járattal kevesebb, mint az előző év azonos napján –, ez mégis elegendő volt ahhoz, hogy a hazai magas légtér Európa tíz legforgalmasabb légtere közé kerüljön.

Az európai légi forgalom szervezésért felelős Eurocontrol előrejelzése alapján a nyári főszezon utolsó hónapjában, augusztusban csupán a tavalyi forgalom 40–45 százaléka fog közlekedni, ennek eloszlása azonban nem lesz egyenletes. Ugyanezen előrejelzés szerint Magyarország térségének légi forgalma elérheti akár a tavalyi érték 50 százalékát is, írja a HungaroControl.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek