Érvénytelen bérlettel tesztelik a buszvezetőket

MTI   ·   2013.11.07. 08:46

A BKK ellenőrei jogszerűen végzik munkájukat – reagált a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) állításaira.

A BKK közleményében felidézte: a BTDSZ állítása szerint hivatalos okirattal való visszaélést követnek el a BKK ellenőrei, amikor érvénytelen bérletekkel tesztelik az elsőajtós felszállási rendben közlekedő autóbuszok járművezetőit. A szakszervezet állításával szemben a valóság az, hogy az ellenőrök jogszerűen ellenőrzik a járművezetők munkáját, munkájukkal semmiféle visszaélést nem követnek el - írta a közlekedési társaság.

A jegyellenőrök az ellenőri igazolványuk mellett munkáltatói utasításra tarthatnak maguknál próba-, mintajegyeket. A jegyek vagy „MINTA” feliratot, vagy feltűnő alaki hibát tartalmaznak, használatuk nem valósítja meg az okirattal való visszaélést, a próbavásárlás kategóriájába tartoznak – tették hozzá. Közlésük szerint a próbavásárlás bevett gyakorlat, és az ellenőrök érvényes utazásra jogosító igazolvánnyal is rendelkeznek. A próbavásárlás tényétől eltekintve, ha feljutnak is az ellenőrök a járműre a nem érvényes igazolvánnyal vagy jeggyel, akkor sem utaznak jogosulatlanul – írták.

A BKK közleményében arra is kitért, hogy az elsőajtós felszállás Budapesten már egy évek óta jól működő rendszer. A járművezetői jegyértékesítés még ennél is régebbi múltra tekint vissza: a trolibuszokon 1998 májusa óta van lehetőség a járművezetőnél jegyet váltani, egyes autóbuszokon pedig 1999-től, minden értékesített jegy után jutalékot kapnak.

A BTDSZ szerdán közleményben tudatta az MTI-vel, hogy ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek BKV-s szakszervezetek a Budapesti Közlekedési Központ ellen, ha nem szüntetik meg az elsőajtós felszállási rend betartásának ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlatot. A közleményben hangsúlyozták, hogy a BTDSZ több szakszervezettel együtt elvárja a BKV felügyelőbizottságától, hogy indítson vizsgálatot az érvénytelen bérletek használata miatt, és ha felmerül az okirat-hamisítás gyanúja, jelentse az ügyészségnek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek