Esik a hó Angliában is: zavarok a londoni reptereken

iho/repülés   ·   2012.02.05. 09:07

Londonban egész éjszaka esett a hó, 10-15 centiméterről szólnak a jelentések, mínusz 12 fok volt, erős széllel, mindez alaposan lelassította, ha nem is bénította meg a délkelet-angliai repülőterek működését.

Heathrow, Gatwick és Stansted reptéri hatóságai azt tanácsolják, hogy utazás előtt mindenki vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal, hogy közvetlenül kapjon információt a járatáról.

Luton, amely most a legsűrűbben használt repülőtere a budapesti járatoknak, éjszaka kénytelen volt egy időre bezárni, az akkori indulásokat lefújták, de vasárnapra nincs járattörlés, viszont a járatok többsége egy órát vagy annál többet késik.

A British Airways azt javasolja utasainak, hogy ha lehet, halasszák repülésüket hétfőre vagy későbbre.

Stansted is bezárt éjszakára, amíg letisztították a pályát, Leeds is késéseket és járattörléseket jelentett.

Heathrow-n a napi 1200 járat egyharmadának törlésére számítanak. A Telegraph szerint azonban az utasok 70 százaléka el fog tudni jutni a céljához, mert a gépeiket elindító légitársaságok átveszik a kimaradó járatokról őket.

A repteret kezelő BAA egyik vezetője arra emlékeztetett, hogy a reptér már most kapacitása csúcsán működik, és ilyen rossz időben a reptér nehezen kezeli a törlések miatt kevesebb járatot is. Amint autót vezetve ilyenkor nagyobb féktávolságot és kisebb sebességet kell tartani, hasonló a helyzet a repülőgépekkel is erős hóesésben, szélben vagy ködben – magyarázta a szakember a BBC-nek.

Az egypályás Gatwick éjszaka zavartalanul üzemelt, viszont oda vasárnap délelőttre várják a nagyobb havazást.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.