Esztergomi Közbringa Rendszer ötven kerékpárral

MTI   ·   2013.09.20. 13:33

Magyarország első közösségi kerékpáros rendszerét adta át Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Neuzer András, a rendszert kifejlesztő esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa a városnak.

Völner Pál kiemelte, hogy a rendszert a Neuzer Kft. saját erejéből fejlesztette ki, és a külföldi példák tanulmányozása után a legjobb megoldásokat egyesítette a kerékpár-kölcsönző kialakítása során. Tétényi Éva polgármester pedig a felajánlásért emléklapot adott át a társaság tulajdonosának.

Neuzer András ismertette, az EBI (Esztergom Bicikli) nevet viselő közbringa rendszer öt állomással és ötven kerékpárral indul,  2014 tavaszára már tíz állomáson 160 dokkolóval fog működni és a kölcsönözhető járművek száma eléri a száz darabot.

Egy a dokkolóállomások közül. A képre kattintva galéria nyílik (fotó: infoesztergom.hu)

A rendszert ötvenmillió forint ráfordításával hozták létre, az önkormányzat a dokkoló-szigetekhez szükséges helyet biztosította. A társaság a fejlesztéshez korábban huszonötmillió forintos támogatást nyert.

A kerékpárok feltölthető kártyával bérelhetők, ez regisztrációval és hatszáz forintos egyszeri költséggel jár. A kölcsönzés díja a bevezetés időszakában harminc percenként kétszáz forint. Esztergomi lakosok és dolgozók naponta kétszer, alkalmanként harminc percnél rövidebb utazásra térítésmentesen használhatják a járműveket. Turisták az október 30-áig tartó tesztidőszak után bérelhetnek bringát, PIN kódos, bankkártyás azonosítással.

A kölcsönzőhöz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak, vázuk nagy igénybevételre tervezett. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között.

A biztonságos esti közlekedéshez az első kerékbe dinamót építettek, amely folyamatosan biztosítja a világítást, és a kerékpárok gumiabroncsai fényvisszaverős csíkkal rendelkeznek. Az első és hátsó sárvédő nagy felületét reklámhordozóként értékesítik, ez fedezi az esztergomi lakosok ingyenes használatának díját.

Az ünnepségen elhangzott: a Neuzer Kft. által kifejlesztett közbringa rendszer alkalmas arra, hogy a bármely városban bevezessék. Ha az ország több településén is működne a Neuzer-rendszer, akkor megoldható lenne, hogy bármelyik magyar városból érkezik valaki, ugyanazzal a kártyával tudna kölcsönözni.

A hír kapcsán a delmagyar.hu portál megjegyzi: Esztergom beelőzött, korábban úgy volt, hogy Szegeden lesz az első ilyen Neuzer-féle rendszer. Korábban idén júniusra ígérték a CityBike Szeged indulását, azóta viszont semmit sem hallani a negyvenötmillió forintos uniós támogatásból megvalósuló projektről – olvasható a weboldalon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek