Étterembe járási szokások Magyarországon

iho   ·   2020.03.13. 01:41

(x)

Az étterembe járás nem újkeletű dolog, már az ókorban is megvolt ennek a hagyománya. Az évszázadok alatt viszont nagy változáson ment keresztül. Míg régen szinte minden nap jártak az emberek vendéglőkbe, napjainkban ez inkább ünnepekkor, családi események alkalmából jellemző. De hogyan változtak meg az ehhez fűződő szokások?

Egy kis történelem

Már az ókorban is léteztek falatozók, vendéglők, borozók, amelyek a mai éttermek elődjei. Az emberek motivációja viszont más volt: nem azért jártak étterembe, mert az fényűző dolog. Sokkal inkább azért, mert otthon nem volt lehetőségük főzni.

A középkor során már éttermek, vendéglők, cukrászdák, teázók várták az éhes vendégeket. Az itt felszolgált ételek nagy része manufaktúrákban készült, az adott vendéglátóhelyen pedig egyszerűen felmelegítették azt. Ebben az időszakban jelent meg az étlap is.

Az újkorban kezdődött el a ma ismert étterembe járás. Ennek során az éttermekben már olyan jó minőségű ételeket lehetett találni, amelyeket otthon nem tudtak elkészíteni. Az evés egy örömteli tevékenység lett.

Magyarországon a konyha- és cukrászművészet a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza. Viszont természetesen az évszázadok alatt itthon is rengeteg változás történt.

Mátyás király uralma alatt felvirágzott a magyar konyha. A király második felesége, Beatrix meghonosította az olasz gasztronómia alapjait az országban. Többféle új élelmiszerrel gazdagodtunk, húsokkal, halakkal, növényekkel, tésztafélékkel.


A Habsburg uralkodás alatt a francia és angol konyha befolyásolta a magyar konyhaművészetet. Bár ebben a korszakban keveredtek a különböző kultúrák, mégis ennek köszönhető a magyar konyha kialakulása.

Bár a világháborúk lelassították a fejlődést, az 1900-as évek második felében többféle változás következett be, ami a mai vendéglátást elősegítette.

Mi a helyzet napjainkban?

Manapság rengeteg lehetősége van annak, aki nem szeretne otthon étkezni.

Ha nem feltétlen szeretnénk étterembe menni, akkor például lehetőségünk van elvitelre kérni az ételt. A Mimama Konyhájánál előzetes egyeztetés alapján, meghatározott időpontra kérve juthatunk hozzá a finom fogásokhoz.

Ezen kívül természetesen választhatjuk a hagyományos étterembe járást is, azaz hogy az adott vendéglátóhelyen fogyasztjuk el az ételt. Napjainkban inkább családi, baráti események, ünnepek apropóján térnek be az emberek egy-egy étterembe.

Főleg a fővárosban jellemző, hogy szinte minden nemzet konyhaművészete képviselteti magát. Legyen szó kínai, olasz, ázsiai ízekről vagy épp a hagyományos magyar konyháról, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Kapcsolódó hírek