Európai légi forgalom: több utas, kevesebb profit

iho/repülés   ·   2013.01.16. 14:30
europa2_cim

Az Európai Légitársaságok Szövetsége (Association of European Airlines, AEA) a tagvállalatoknál a nemzetközi vonalakon 2,4 százalékos utasszám-növekedést regisztrált a tavalyi évben, az átlagos kihasználtsága a járatoknak 1,7 százalékkal javult, 79,1 százalékra.

A 29 társaság összesen 370 millió utast szállított Európán belül, további 92 milliót a Közel-Keletre, Amerikába, Távol-Keletre, Afrikába és Ausztráliába. 2011-hez képest 8,7 millióval többen választották az európai légitársaságokat, különösen erős volt a javulás az észak-afrikai járatokon, tekintettel arra, hogy 2011-ben a szinte az egész térségre kiterjedő zavargások, polgárháborúk elvitték a forgalom jelentős részét.

Az ázsiai és latin-amerikai járatok utasszáma feltehetően az ottani (vagyis nem az európai...) gazdaság erősödése miatt növekedett, a kontinensen belül csak igen mérsékelt, másfél százalékos volt a forgalom növekedése.

A javuló teljesítményadatok ugyanakkor egyáltalán nem tükröződnek a pénzügyi teljesítmény számaiban. Pontos számot az AEA még nem hozott nyilvánosságra a közleményében, de adózás előtti veszteségről beszél, amit a gyenge európai valuták, a légi közlekedés szabályozási problémái és a „gyenge külső légügyi politika” eredményezett, utóbbi erősen csökkentette a kontinens légitársaságainak versenyképességét, olvasható a szövetség dokumentumában.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.