Európai szinten is jelentős vasútbarát-esemény volt a balatoni retróhétvége

iho/vasút   ·   2020.08.07. 15:00
retrohetvege_2020_01

A Balaton-átúszásnak is köszönhetően az elmúlt hétvégén közel 81 ezren utaztak vonattal a „magyar tengerhez”.

Augusztus első két napja az idei szezon eddigi legforgalmasabb hétvégéjét hozta a Balatonnál. Az utasmennyiség idén nyáron először haladta meg az egy évvel korábbi, azonos időszak számát: 11,3 százalékkal többen választották a Balatont, jórészt a második északi parti retróhétvége, valamint a Balaton-átúszás miatt. A déli partot nagyjából 52 ezer 600-an, míg az északit 28 ezer 300-an választották úticélnak. A teljes szezonban eddig nyolcezernél is több Balaton 24/72 jegy fogyott, a vonattal érkező kerékpárosok száma meghaladja a 46 ezret.

A július 4-5-ei első kör után a 29-es vonalon augusztus 1-jén és 2-án másodszor is megrendezett retróhétvége programja több ezer érdeklődött vonzott. A vonatokat Nohab (M61), Szergej (M62), Csörgő (M41) és Púpos (M40) dízelmozdonyok húzták, továbbá ismét szolgálatba állt a MÁV Nosztalgia Kft. 424,247-es Bivaly gőzmozdonya is. A rendezvény Európa jelenlegi legnagyobb vasútbarát eseményévé nőtte ki magát: nincs még egy olyan vasútünnep, amelyen egyszerre háromnál több menetrendszerinti vonatot húznának nosztalgiamozdonyok. A rendezvény a résztvevők, nézők számában is kimagaslóan sikeres, igazi turisztikai attrakciónak bizonyult, a Balaton mellett nyaraló családok körében is népszerűvé vált.

Turisztikai sikernek számít az idei második, augusztusi retróhétvége a Balatonnál (képek forrása: MÁV Zrt.)

A kétnapos rendezvényen retró étkezőkocsit továbbító vonat is közlekedett Budapest és Tapolca között, amin a résztvevők nagy örömére az Utasellátó klasszikus ételeit lehetett megkóstolni: többek között paprikás csirkét, marhapörköltet, töltött káposztát, desszertként csokirolót, innivalónak pedig retró Márka üdítőt is. Ezen kívül két, újabb gyártású étkezőkocsival is találkozhattak a Balaton északi partján utazók. Az étkezőkocsik forgalma az idei szezonban csúcsot döntött: a két nap alatt több mint kétezer vendéget szolgáltak ki.

(X)

Kapcsolódó hírek