Évente 13 milliárdot visznek el a MÁV-ingatlanok

iho/vasút   ·   2012.03.06. 10:27

A Napi Gazdaság keddi számában megjelent cikk szerint napjainkban a MÁV Zrt. tulajdonában 16 ezer önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, ezen belül 13 és fél ezer épület van. Ezek üzemeltetése az elmúlt évben hétmilliárd forintot emésztett fel és további hatmilliárd forintot fizettek energiaellátásukra.

A használaton kívül lévő ingatlanok többségét bérbeadással vagy eladással próbálja hasznosítani a vasúttársaság, több mint háromezer bérlővel áll szerződéses viszonyban. Az épületek eladása rendkívül nehézkes, mivel „műszaki állapotuk magán viseli a MÁV évtizedes alulfinanszírozottságának következményeit”. Tovább rontja az ingatlanok értékét, hogy többségüket kifejezetten vasútüzemi feladatok ellátására tervezték, átépítésük pedig rendkívül költséges beruházást igényelne.

Parlagon hever a MÁV Andrássi úti egykori székháza is, amit a vezérigazgatóság elköltöztetése óta nem sikerült értékesíteni. Használaton kívüli ingatlanok eladásából az elmúlt öt évben 13 milliárd forintnyi bevételre tett szert a MÁV Zrt., ami messze nem fedezi az éves költségeket.

Kapcsolódó hírek