Faszállító vonat Mátramindszenten

Vörös Attila   ·   2014.01.19. 20:25
IMG_9684__140117_Kisterenye__M471235__400

Újra favonat közlekedett Mátramindszentről – a hatvani remot Dácsiák havi egy-két pár szerelvényt mozgatnak a 84-es vonal felső szakaszán. Az 1235-ös Dácsia pénteken tizenkét rakott vagont húzott Hatvan-rendezőbe.

Nemtiben halad a pénteki favonat<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

A Kisterenye–Kál-Kápolna vasútvonalon 2007 márciusában függesztették fel a személyszállítást, azóta átmenő vonat a permetező-, fotós- és a pályafenntartó meneteken kívül nem is volt. Szerencsére a teherforgalom még él, a Mátra fáját Recsken és Mátramindszenten rakodják vagonokba. A Recsk-Parádfürdő állomáson megrakott vonatokat Kál-Kápolna felé viszik el remot Dácsiával heti rendszerességgel, Mátramindszentet pedig Hatvan felől, Kisterenyén át szolgálják ki.

Permetezővonat Mátraballánál 2011-ből

A mátramindszenti favonat amiatt is különleges, hogy itt dolgozott utoljára rendszeresen Kisdácsia. Az M43-asok végül innen is kihaltak, az utolsó kisdácsiás favonatot az M43 1159-es húzta 2010. december 15-én. Aztán Hatvan is kapott remot M47-eseket, így már azokkal viszik a környék kisebb terhelésű tehervonatait. A remot Dácsiák egyébként a Púposokat is kiváltották, főleg a hatvani tartalék poszton.

Az utolsó kisdácsiás tehervonat

A vonal teherforgalmához hozzá tartozik, hogy Recsk-kőrakodó és Kál-Kápolna közt erősebb felépítménnyel átépítették a vonalat 1997-ben, hogy a vasúti kőszállítást lehetővé tegyék. Ezen a szakaszon így nagy mozdony, Szergej is közlekedhet. Ezt az M3-as, majd egy évtizeddel később az M6-os autópálya és a 4-es út kisújszállási elkerülőútjának építésekor ki is használták. Sajnos kővonatot is 2010-ben láthattunk erre utoljára. A vonal többi része elég lepusztult állapotban van, bár végig járható, remot Dácsiánál nagyobb gép csak külön engedéllyel használhatja.

Nyílt vonali kőrakodás Recsken

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek